Tarım arazilerinin korunması düzenleyen yönetmelikte değişiklik yapıldığını söyleyen ORÇEV Başkanı Ersan ve Tarım Ürünleri Dernek Başkanı Aral, "Çiftçiyi HES'lere, taş ocaklarına teslim etmeyin" çağrısında bulundu

Ordu Çevre Derneği Başkanı Gül Ersan, AK Parti hükümetinin, tarım arazilerinin korunmasını düzenleyen yönetmelikte değişiklik yaparak, tarım alanlarına yol yapılmasını ve elektrik santrali kurulmasını kolaylaştırdığını söyledi.

Tarım arazilerinin korunmasız bırakıldığını savunan ORÇEV Başkanı Ersan, "Asıl amacı toprağı korumak olan Toprak Koruma Kurulu, tarım alanlarımızın sökülerek yol olmasına ya da HES, termik santral yapılmasına onay verecek" diye konuştu.

EKİM ALANLARIMIZ AZALIYOR

Tarım Ürünleri Hububat, Bakliyat İşleme ve Paketleme Sanayicileri Derneği Başkanı İsmet Aral da, ülkemizde 1990'da 20 milyon dekar olan bakliyat ekim alanının yüzde 65 azalarak, 28 yıl sonra bugün 7 milyon dekara gerilediğini ve üretimin yüzde 41 düştüğünü söyledi. "Her geçen yıl azalan tarım alanlarımızın yerini maden ocakları, taş ocakları ve HES'ler alıyor" diyen Aral, "Sularımızı şirketlere 49 yıllığına kiralayarak zaten kaybettik, şimdi sıra topraklarımıza geldi. Gıda ürünlerimizin çoğunu artık ithal ediyoruz, yani dışarıya bağımlı hale getirildik. Aç kalmak ve köle olmak istemiyorsak tarım alanlarımıza sahip çıkıp daha da arttırmamız gerekir. Bu yönetmeliğin bir an önce değiştirilip tarım toprağımızı gerçekten koruma altına almamız gerekir" dedi.

TARIMDANHABER