Ulusal Süt Konseyi’nin, aylık olarak yayınlandığı 1 litre çiğ süt maliyet hesabı, süt üreticisinin tepkisi çekti. Ulusal Süt Konseyi’nin en son Kasım ayı çiğ süt maliyet hesabı yayınlanırken, yapılan maliyet hesabına göre 1 litre çiğ sütün üreticiye maliyeti 3.98 lira bulundu. Ulusal Süt Konseyi'nin yem fiyatlarına yüksek zamların geldiği Aralık ayı için ise nasıl bir maliyet hesabı çıkaracağı şimdiden merak ediliyor.

MALİYET HESABINDA RASYONLA OYNANDI! 

Ulusal Süt Konseyi’ne yeni seçilen yönetimin yayınladığı maliyet hesabı ile bir önceki yönetim döneminde yayınlanan maliyet hesabında, rasyonda yer alan ürünlerin miktarlarının değişmesi dikkat çekiyor. Daha önce maliyet hesabı günlük 9 kg karma yem miktarına göre yapılırken, yeni hesapta günlük karma yem miktarı 8 kg’a düşürüldü. 

KARMA YEM MİKTARI DÜŞÜRÜLDÜ YONCA VE MISIR SİLAJI ARTIRILDI

Bölgelere göre 1 litre çiğ sütün maliyet hesabında karma yem miktarı düşürülürken, rasyonda mısır silajı ve yonca 1’er kg artırıldı. Saman miktarında ise bir değişiklik yapılmadı. Daha önceki rasyonda mısır silajı günlük 19 kg iken, yeni hesapta 20 kg’a, yonca ise 3 kg’dan 4 kg’a çıkarıldı. Ancak rasyonda artırılan yonca ile mısır silajının ortalama fiyatı, eksiltilen 1 kg yemin yarı fiyatına karşılık geliyor. Bu da maliyet hesaplarını aşağı çeken önemli bir unsur olarak görülüyor. 

TEMMUZ AYI (ESKİ YÖNETİM DÖNEMİNDE) 1 LİTRE ÇİĞ SÜT MALİYET HESABI 

KASIM AYI 1 LİTRE ÇİĞ SÜT MALİYET HESABI