Habertürk yazarı Kemal Öztürk, dün akşam Habertürk’de ‘Enine Boyuna’ programında çiğ süt fiyatları ile ilgili yaptığı değerlendirmeleri süt üreticileri tarafından tepkiyle karşılandı. Öztürk, çiğ süt fiyatlarına haksız ve gereksiz bir zam yapıldığını, bu yüksek açıklanan süt fiyatlarının içinde asgari ücret artışının da bulunduğunu iddia etmesi sektör tarafından şaşkınlıkla karşılandı. Öztürk’ün bu iddiasını da Ulusal Süt Konseyi’nden bir yetkiliye dayandırması, gözleri Ulusal Süt Konseyi’ne çevirirken, Ulusal Süt Konseyi’nin kamuoyunu manipüle eden bu değerlendirme karşısında nasıl bir açıklama yapacağı ise merak ediliyor. 

RAFLARDAKİ FAHİŞ FİYAT ARTIŞI YAPAN SANAYİCİ AKLANMAYA ÇALIŞILDI!

Çiğ süt fiyatlarında maliyet hesabında ana unsuru yem maliyetleri oluştururken, belirlenmemiş asgari ücretin de süt fiyatlarının içine dahil edilerek fiyatların yüksek açıklandığının iddia edilmesi, çok zor şartlarda üretim yapan süt üreticilerinin moral motivasyonunu bozarken, raf fiyatlarındaki artışın temel sorumlusunun da üreticiler gibi gösterilmeye çalışılarak, sanayicinin aklanmaya çalışılması dikkat çekti.

YÜZDE 80'Nİ KÜÇÜK AİLE İŞLETMELERİNDEN OLUŞUYOR!

Diğer yandan süt üreticilerinin yüzde 80'i küçük aile işletmelerinden oluşurken, buralarda da asgari ücret maliyeti hiç bir zaman gündeme gelmez. Kemal Öztürk, süt çiftliklerinde hep asgari ücretle işçi çalıştırıldığını iddia ederken, küçük aile işletmelerinde aileler bir işçi çalıştırmadıkları gibi kendi işlerini kendileri yapıyorlar. 

KESKİN: SÜT ÜRETİCİLERİ ADINA ÖZTÜRK'Ü ESEFLE KINIYORUM

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, konuyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yaparak, Kemal Öztürk’ü bütün süt üreticileri adına esefle kınadığını belirtti.  Keskin, yaptığı açıklamada asgari ücrete yapılacak zam oranıyla süt fiyatının belirlendiğini kendilerinin de anlayamadığını dile getirerek, “Neden girdi maliyetlerimize değinmiyorsunuz, asıl her fırsatta hep bir bahanesi olan sanayicileri konu almalıydınız” dedi. 

Keskin, şunları kaydetti: "10.12.2021 Cuma günü Habertürk kanalında Kemal Öztürk beyefendinin Ulusal Süt Konseyinin deklare ettiği çiğ süt tavsiye fiyatına büyük zam demesi ve bu zammın geri alınması noktasında talihsiz açıklamalarda bulunmasını tüm süt üreticilerimiz adına esefle kınıyorum. 

Süt ve süt ürünlerinde raf fiyatını Ulusal Süt Konseyi ya da üreticiler belirlemiyor. Ulusal Süt Konseyi neredeyse her hafta artan girdi maliyetleri neticesinde sektörün tüm paydaşlarıyla bu karara varıyor ve açıklıyor. 1.3 yem süt paritesini ve sürdürülebilir üretimin önünü açmak adına bu fiyatlar belirleniyor. 

'ASGARİ ÜCRETİ NEREDEN ÇIKARDINIZ VALLA BİZ ANLAYAMADIK'

Nereden çıkardınız asgari ücrete yapılacak zam oranıyla süt fiyatının belirlendiğini vallahi bizler anlayamadık. Siz bir gazeteci olarak hiçbir araştırma yapmadan bu açıklamaları yaparak biz süt üreticilerinin bin bir zahmetle ürettiği ve zorlukla ayakta kaldığını göz ardı ettiniz. 

Biz zaten ürettiğimiz ürünün fiyatını dahi kendimiz belirleyemiyoruz. Neden girdi maliyetlerimize değinmiyorsunuz, asıl her fırsatta hep bir bahanesi olan sanayicileri konu almalıydınız. Üreticilere sahip çıkmalısınız ki bizler üretip sanayiye aktaralım.

Yanlış anlamışsınız konuyu bence; Üretmezsek tüketemeyiz. Üretebilmemiz için de maliyetlerimizi karşılayabilmeliyiz. Aylardan sonra acımasızca her hafta zam gelen girdi maliyetlerine karşılık 3 kuruş yükselen çiğ süt tavsiye fiyatıyla sevinen üreticiye değil, bu alınan kararın uygulandığı 8 Aralık gününe yansıtılan market raf fiyatlarını artıran ve atağa geçeen sanayici grubunu gündeme getirmeliydiniz. 

Bir süt üreticisi olarak sizi ülkemdeki tüm süt üreticileri adına kınıyorum. Farkana varacağınız ve hatanızı düzelteceğiniz haberleri dinlemek umuduyla" 

YEM FİYATLARINA SON 6 AYDA YÜZDE 50 ZAM GELDİ!

Bir önceki çiğ süt fiyatının uygulamaya konulduğu Temmuz ayında bir çuval süt yeminin fiyatı ortalama 150 TL civarında iken, bu fiyatlar içinde bulunduğumuz Aralık ayında 225, 230 TL’ye çıktı. Son 6 ayda yem fiyatları en düşük yüzde 50 artarken, Kemal Öztürk’ün çiğ süt fiyatlarına yapılan yüzde 47 artışı çok büyük bir zammış gibi göstermeye çalışması dikkat çekti. 

ULUSAL SÜT KONSEYİ’NDEN KİM VERDİ BU ÇARPIK BİLGİYİ? 

Kemal Öztürk, Ulusal Süt Konseyi tarafından açıklanan çiğ süt fiyatının içinde asgari ücret artışının da yansıtıldığı yönündeki bilgiyi, Konsey’den bir yetkiliden aldığını belirtirken, şimdi gözlerjn Ulusal Süt Konseyi’ne çevrilmesine neden oldu. Çiğ süt fiyatları belirlenirken, böyle bir uygulamanın olmadığı bilindiği halde Konsey’den hangi yetkilinin kamuoyunu yanlış yönlendirmek için böyle yanlış bir bilgiyi verdiği merak ediliyor. Sektör yetkilileri ve üreticiler Ulusal Süt Konseyi’nin kamuoyuna konuyla ilgili bir açıklama yapmasını beklerken, üreticinin moral motivasyonunu bozan bu yanlış bilgiyi veren kişinin de açıklanmasını istiyor. 

ULASAL SÜT KONSEYİ ÇİĞ SÜT ÜRETİM MALİYETLERİNİ NEDEN DÜZENLİ BİR ŞEKİLDE YAYINLAMIYOR?

Diğer yandan Ulusal Süt Konseyi’nin önceki yönetim kurulu tarafından aylık düzenli bir şekilde yayınlanan çiğ süt üretim maliyetlerinin yeni yönetimle birlikte düzenli bir şekilde yayınlamaması da dikkat çekiyor. Aralık ayına gelinmesine rağmen en son Eylül ayı üretim maliyetleri yayınlanırken, Ekim ve Kasım aylarının çiğ süt üretim maliyetleri yayınlanmadı. Daha önce de Tarımdan Haber’in konuyu gündeme getirmesi üzerine Ağustos ve Eylül ayı üretim maliyetleri birlikte yayınlanırken, diğer ayların yine yayınlanmaması ‘çiğ süt üretim maliyetleri üreticiden kaçırılmak mı isteniyor?' sorusunu gündeme getiriyor.