Türkiye Tarımsal Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, süt üreticinin artık dayanacak gücünün kalmadığını belirterek, "Ulusal Süt Konseyi üreticinin hakkını korumayacaksa kapansın" dedi. Keskin'in yaptığı açıklamada dikkat çeken başlıklar şöyle... 

ULUSAL SÜT KONSEYİ SÖZ VERMİŞTİ!

Ulusal Süt Konseyi (USK)’nin 29 Kasım 2021 tarihinde yapılan toplantısında alınan kararla, 8 Aralık 2021 tarihinden geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ sütün tavsiye satış fiyatı brüt 4 lira 70 kuruş olarak belirlendi ve Ulusal Süt Konseyi, çiğ sütün üretim maliyetinde öngörülmeyen değişimler görülmesi durumunda yeniden toplanıp karar verecektir. açıklamasını yaptı. 

REVİZE FİYAT KONUSUNDA GIDA KOMİTESİ VE ULUSAL SÜT KONSEYİ'NDEN BİR SONUÇ ÇIKMADI

Yeme, mazota tüm girdi maliyetlerine gelen zamlara karşılık bugüne geldiğimizde halen 4,70 TL olan çiğ süt fiyatlarında, revize fiyat konusunda Gıda Komitesinden ve Ulusal Süt Konseyinden hala bir sonuç çıkmamıştır 

ŞAŞKINLIK İÇERİSİNDEYİZ... YEM FİYATLARI 300 TL'Yİ GEÇTİ!

Bugün bölge bölge aldığımız yem fiyatlarına baktığımızda şaşkınlık içerisindeyiz. Yem fiyatları 300 TL yi geçti… Ülkede bir sanayici kısmı var, her şeyi onlar belirliyor. 

SANAYİCİ RAHATLIKLA ZAM KARARI ALIYOR ÜRETİCİ BİRİLERİNİN AĞIZLARINDAN ÇIKACAK RAKAMLARLA AYAKTA KALMAYA ÇALIŞIYOR!

Süt sanayisi, yem sanayisi, herkes bir maliyet hesaplamasıyla rahatlıkla zam kararı alabiliyor. Eee biz üreticiler hep birilerinin kararıyla, ağızlarından çıkacak rakamlarla ayakta kalmaya çalışıyoruz.

GİTMEDİĞİMİZ MAKAM, MERAMIMIZI ANLATMADIĞIMIZ PLATFORM KALMADI! 

Üretim yapamıyoruz, Merkez Birliğimizi arayan feryat figan eden üreticilerimize karşı çok mahcubuz. Bizler sektör temsilcileri olarak gitmedik makam meramımızı anlatmadığımız platform kalmadı. Üreticilerimiz bitti, hayvanlar kesime gidiyor. 

GIDA KOMİTESİ BU İŞTEN ELİNİ ÇEKSİN! ÜRETİCİMİZİN ARTIK BİR İNANCI KALMADI!

Sesleniyorum çağrı yapıyorum. Gıda Komitesi artık bu işten elin çeksin bu kadar geç müdahaleler yapılması üretimi büyük sıkıntıya uğratmıştır. Üreticilerimiz yorgun, artık durumun düzeleceğine inançsızlar. Umutsuzlar…

ÜRETİCİNİN HAKLARI KORUNAMAYACAKSA ULUSAL SÜT KONSEYİ DE KAPANSIN! 

Eğer üreticilerin hakları korunamayacaksa Konsey de kapansın… Madem üretici çaresiz bırakılıyor, müdahale edilemiyor,  konseyin ne anlamı var. Zaten sanayiciye karşı bir duruş gösteren konsey de yok ortada. Gıda Komitesi de aynı şekilde, NEYİ BEKLİYORUSUNUZ?

ANKARA'DAN NASIL BİR TABLO GÖRÜYORSUNUZ? 

Ankara'dan sizin gördüğünüz tablo nedir bilmiyoruz. Köylerde üreticilerin halini bilen var mı? Saha da neler oluyor bu üreticiler nelerle mücadele ediyor, bir hayvanın günlük bakım maliyeti nedir bilen var mı? Bu kadar duyarsız kalmak müdahalesiz kalmak bir nevi üreticilerin hakkını yemektir. Emek emek büyük zahmetlerle köylerinde aile işletmelerini ayakta tutmaya çalışan üreticilerimize haksızlıktır. 

Sorunları anlatmak için sürekli mücadele ediyoruz. Ben üretici grubu temsilcisi olarak ülkemizin süt üretimin bu kadar çıkmaza sokulmasından kişilerin keyfiyetine göre hareket etmesinden, istedikleri zamana göre fiyat belirleme politikalarından üretici olarak rahatsızız. 

ÜRETİM BİTİYOR!

Tüketici zannediyor ki üreticinin eline geçen marketteki raf fiyatı, çoğu kişi bilmiyor gariban üreticinin karsız üretim yaptığını, 4,40 liraya sattığı sütün market fiyatının yaklaşık 15 TL den satıldığını…

REVA MI BU?

Süt yem paritesi diye bir şey yok artık. Sanayiciler var onların kararları var. Üretimin sürdürülebilirliği için üretici sattığı 1 litre süte karşılık  1,5 kilo yem alabilmelidir. Hani Ulusal Süt Konseyi parite 1,1’in altına düştüğünde tekrar toplanacak ve yeniden bir fiyat belirleyecekti?

ÜRETİCİ 6 LİRADAN YEM ALIYOR 4.40 LİRADAN SÜT SATIYOR!

Bugün sütümüzü 4,30 TL / 4,40 TL‘ye satıyoruz, yemi de 6 TL'den satın alıyoruz. Zarar ediyoruz. Konseyin çiğ süt fiyat belirlerken kullandığı maliyet tablosunda bile bugün 1 litre çiğ sütün maliyeti 5,90 TL çıkmaktadır. Kaldı ki bizim gerçek maliyetlerimiz bunun çok çok üstündedir. 

ÇİĞ SÜT FİYATI 9 TL'YE ÇIKARILMALI 

Ya sattığımız çiğ süt fiyatını 1,5 pariteye denk gelecek şekilde 9 TL çıkarılsın ya da çiğ süt fiyatı artmasın deniliyorsa üreticinin maliyetlerinin düşürülüp pariteye 1,5‘a getirmeliyiz. Desteklemeleri de kayıtsızlığı önleyecek şekilde arttırmalıyız. Çiğ sütün fiyatının arttırılmasıyla enflasyon yükselecek deniyorsa eğer, desteklemeler 2 TL‘ye çıkarılmalıdır. Gıda Komitesine ve Ulusal Süt Konseyi yetkililerinin sesimize kulak verip, üreticilerimizin lehine çiğ süt fiyatının yeniden güncellenmelerini talep ediyoruz.