Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde hizmet veren aylık yayın organı olan tarım bülteni Türkiye genelinde 81 vilayette tarım alanındaki çalışmaların tanıtımını yapıyor.

Tarım Bülteni Nisan 2017 sayısında son kapak sayfası tamamını Iğdır iline ayırdı. İl Müdürü Özkan Yolcu'nun talimatı ile hazırlanan Iğdır'ın tarım, hayvancılık ve kültürünü tanıtan makale tam sayfa olarak yayınlandı.

Doğu Anadolu'nun göz bebeği, güneşin ülkemizde ilk doğduğu kent, baharda leyleklerin ilk uğrak yeri ve meşhur bozbaşı ile Iğdır…

Üç Ülke ile Sınırı Olan Tek İl

Tarihi ve kültürel değerlerin yanı sıra bozulmamış doğal dokusuna sahip olan ve bir çok uygarlığın izlerini bünyesinde barındıran Iğdır ilinde eski çağlardan kalma bir çok yapı mevcut. Ekonomisi tarıma dayalıdır olup hayvancılık da önemli bir gelir kaynağıdır. Iğdır Ovasının sahip olduğu mikroklima özelliğinden dolayı çok çeşitli ürünler yetiştirilebilmektedir. Ova, Kuzey Anadolu'nun Çukurova'sı sayılır. Ülkemiz için stratejik bir konumda yer alan Iğdır, Ermenistan, Azerbaycan ve İran ile sınır komşusudur ve Türkiye'nin üç ülkeyle sınırı olan tek ilidir.

Geniş Ürün Deseni

Çok geniş ürün desenine sahip Iğdır ilinde toplam118.525 Hektar tarım ve 146.571 hektar çayır mera arazisine sahiptir. Tarım arazilerinin yaklaşık 87.773 hektarı sulanmaktadır.50.294 hektar alanda tarla ziraati, 5.059,6 hektar alanı meyvecilik, 3.970,6 Hektar alanı sebze tarımı yapılıyor.

Sofralık Kayısıda söz sahibi hedef 50 Bin ton

Iğdır için stratejik bir öneme sahip olan kendine has tadı ve aroması ile şalak kayısı çeşidi Iğdırlı çiftçilerin en önemli gelir kaynaklarındandır. Iğdır Kayısısı (Şalağı), dünyaca ünlü olan ve sadece Iğdır yöresinde yetişen bu kayısı türünün şekli eliptik olup simetrik bir yapıya sahiptir.

Çekirdekleri uzun şeritli ve tatlı olduğundan kuruyemiş olarak tüketilebilir. Erkenci bir çeşit olduğundan Haziran ayının son haftasında olgunlaşmaya başlar.27 bin 126 dekar alanda 37 bin 637 ton kayısı üretiliyor.Iğdır da kayısı üretimi toplam meyve üretim alanının % 54'lük dilimini oluşturmaktadır.

Bölgenin sebze üretim merkezi

Iğdır'ın verimli topraklarında yetiştirilen kavun, karpuz ve domates başta olmak üzere bir çok ürün bölgedeki diğer illere de ulaştırılarak sofralarda yerini almaktadır. Halk arasında bilinen adıyla süper domatesi, Şeker tatlısı karpuzu ve Melekli Beldesinin meşhur kokulu şemama kavunu Iğdır ilimiz ile özdeşleşmiş olup pazarda aranan ürünlerimiz arasındadır.

Pamuğun eski diyarı

1970'lerden Türkiye de pamuk diyarı olarak anılan Doğunun Çukurova'sı Iğdır da pamuğun yeniden eski ihtişamlı günlerine dönmesi için çalışmalara başlanmıştır. Bu anlamda pamuk ile ilgili demonstrasyon çalışmaları başlanmıştır.

Türkülere konu olmuş al alması (Kırmızı Elması)

Kan kırmızısı rengi, kendine has tadı ve aroması ile türkülere konu olan Iğdır elması 18 bin 514 dekarlık tarım arazisinde 70 bin ton elma üretimi yapılmaktadır.

Tarımın yanı sıra bir hayvancılık kenti Iğdır

Tarımda yetiştiriciliği yapılan birçok ürün deseninin yanı sıra ilde 777 bin 017 küçükbaş, 83 bin 356 büyük baş hayvan ile Türkiye de hayvancılıkta da önde gelen illerimizdendir. Ayrıca Ağrı dağının eteklerinde ki eşsiz bitki florasıyla 10 bin 066 arılı kovan ile bal üretiminde bölgede sözü geçen bir ildir Iğdır.

TARIMDAN HABER