Bolu İl Özel İdare Müdürlüğü destekli Bolu'da Soya Yetiştiriciliğini geliştirme projesi kapsamında ekimi yapılan tarlaların kontrolleri gerçekleştirildi. Okçular, Örencik, Tatlar, Çatakören, Doğancı ve Çayır köylerimizde yapılan Tarla Kontrollerinde Soya Fasulyesinin çiçeklenme başlangıcı dönemde olduğu görüldü. Bitki gelişimleri fizyolojik olarak incelendiğinde bitki gelişiminin gayet güzel olduğu görüldü.

Bolu İl Müdürü; İzzet MURAT yaptığı açıklamada; "İlimizde alternatif bitki çalışmaları kapsamında 2019 yılında ekimi yapılan ve oldukça başarılı olan soya fasulyesi 2020 yılında da yaklaşık 70 Dekar alanda 6 çiftçimiz ile yoluna başarılı bir şekilde devam ediyor. Düzenli olarak Tarla Kontrolleri yapılarak gelişimleri takip ediliyor. Soya fasulyesinin 2019 performansı bu sezon göstermiş olduğu gelişim memnuniyet verici. 

İlimiz, kanatlı üretiminin ülkemizdeki merkezi konumundadır. Kanatlı hayvan üretiminde önemli bir potansiyele sahip olan ilimiz, hayvan yeminde kullanılan soya fasulyesi üretimi için de uygun coğrafya, iklim ve toprak yapısına sahip illerden birisidir. Kanatlı üretiminde ana protein kaynağı olarak kullanılan soya bitkisinin üretimi, ülkemizde yetersiz olduğundan net ithalatçı konumuzdayız. Bu durum soya üretimini ülkemizde stratejik bir konuma getirmektedir. İki yıldır uyguladığımız Soya demonstrasyonları ile ilimizde verim ve kalitede çok iyi sonuçlar alınmıştır. Ayrıca ilimizde kurulu mevcut yem fabrikaları, çiftçinin ürettiği soya ürününü doğrudan satın almaktadırlar. İlimizin yaygın ürünü olan Patatese alternatif olabilecek, ayrıca toprak yapısını düzenleyerek azot fikse eden bir bitki olan soyanın ilimizde yaygınlaştırılması ilimiz ve ülkemiz açısından çok önemlidir. Soya vb. alternatif bitki çalışmalarımız devam edecektir. Üreten Soya ekimi yaparak öncülük eden emektar çiftçilerimizi kutluyor, ürünün bol ve bereketli olmasını temenni ediyorum” dedi.