Merhaba Gazetesi'nden Emre Özgül'ün haberine göre, Mezopotamya’nın en eski buğday tohumu olarak bilinen sorgül, artan küresel ısınma ve ilerleyen kuraklık sorununa karşı Mardin’de üretiliyor. Konya'da kuraklığın artması, obrukların yaygınlaşması tarım alanlarının geleceğini riske atıyor. Bu kapsamda “Topraktan Tabağa” projesini hayata geçiren Şef ve Sosyal Girişimci Ebru Baybara Demir, yerli tohumun yaygınlaştırılması için mücadele veriyor. Tarımsal üretimin başkenti olan Konya'da Demir'in vesilesiyle çok önemli bir gelişme yaşandı. Sulama yapılmadan üretilen sorgül buğdayı dün Konya'da toprakla buluştu. Bundan böyle artık Konya'da da su ihtiyacı olmadan üretimi gerçekleştirilen sorgül buğdayı üretilebilecek. Bu buğday, obrukların görüldüğü tarım alanlarında bile hayat bulacak.

YEREL TOHUMLARIMIZI YİTİRDİK

Sorgül buğdayının tarihte ilk kez Mezopotamya ovasında yetiştiğini söyleyen, bu buğday türünün su istemeden yetiştiğini aktaran Şef ve Sosyal Girişimci Ebru Baybara Demir, kuraklığın artmasıyla beraber yakın zamanda büyük sorunların yaşanabileceğine dikkat çekti. Mezopotamya'nın en eski buğday tohumu sorgülün yayılması için Mardin'de üretim yaptıklarını dile getiren Demir, hayata geçirdikleri “Topraktan Tabağa” projesiyle dünyada kıtlığa çözüm olabilecek bir çalışma başlattıklarını ifade etti, Suriye savaşından kaçarak Türkiye’ye gelen mülteci kadınlarla birlikte üretim yaptıklarını söyleyen Demir, “İyi bir yemek hikayesi mutfaktan başlar. İyi şeyler yemek istiyorsak, iyi şeyler ekip biçmeliyiz diye başladık bu projeye. Tarımın ilk başladığı yer Mezopotamya. Bin yıl önce buğday tohumu ilk kez burada ekiliyor ve dünyaya yayılıyor. Şu an dünya üzerinde bildiğimiz 25 bin çeşit buğday tohumunun ana vatanı Mezopotamya. Artık biz yerel tohumları kullanmıyoruz. Artan nüfusa yetebilmek için tek tip ticari tohumların kullanılması daha çok yaygınlaştığından dolayı yerel tohumlarımızı şu an yitirmiş bulunmaktayız” şeklinde konuştu.

SORGÜL BUĞDAYI KONYA'DA DA TOPRAKLA BULUŞTURULDU

“İklim değişikliğine bağlı olarak kuraklık çok fazla. Kuraklık artık her yerde kendini hissettirmeye başladı” diyen Ebru Baybara Demir, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yer altı su kaynaklarımız tükeniyor, nehirlerimiz kuruyor. Birçok yerde bununla ilgili istatistik bilgilerine rastlıyoruz. İklim değişikliğinden ötürü çiftçilerimiz zor günler yaşıyor. Üretim açısından bizim en büyük sorunumuz kuraklık. Konya Ovası’nda yer altı sularının tükenmesinden dolayı obruklar açıldı.

Orta Anadolu hızla kuraklığa doğru gidiyor. Konya'da açılan obruk sayısı, sürekli artıyor. Konya'nın yer altı suları çekiliyor. Tarım ve Orman Bakanlığımızın desteği ile ve çok kıymetli Bakan Yardımcımız Ayşin Işıkgece'nin organizasyonu ile sorgül buğdayını da Konya'da toprakla buluşturduk. Mardin'de olduğu gibi Konya da kuraklık stresini aşarsa gelecek yıl obrukların açıldığı tarım arazilerinde sulama yapılmadan ya da daha az yapılarak buğday tarımına tekrar başlanabilinecek. Bu konuda projelerimize destek veren Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli beye, Bakan Yardımcımız Ayşin Isıkgece'ye, AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı'ya ve Ebru Boz hanımefendiye teşekkür ederiz. Benim içim içime sığmıyor. Konya Ovasında Tigem Altınova Tohum Yetiştirme tesislerinde Sorgül buğdayımız toprakla buluştu. Bugün de Konya Kuraklık Araştırma Merkezi'nede ekimi yapılacak. Sorgül, yüksek protein, düşük gluten yapısı ile çok kıymetli bir buğday. En önemli özelliği kurak iklime dayanıklı ve sulama yapılmıyor ya da çok az yapılıyor.”