T24 yazarı Tolga Şardan bugünkü yazısında Tarım ve Orman Bakanlığına açılan rüşvet soruşturmasını kaleme aldı. Şardan, AKP iktidarında böyle bir soruşturmayla ilk kez karşılaştığını dile getirdi. Soruşturmanın asıl konusunun, Uruguay’dan Türkiye’ye canlı hayvan ithalatında yaşanan aksaklığın “maddi çıkar” karşılığında giderilmesi olduğunu belirten Şardan, "Yani daha bilinen şekliyle; rüşvet alınması karşılığında bürokratik sorun giderilmesi. Hatırladığım kadarıyla AKP iktidarında ilk kez böyle bir soruşturma açılıyor." ifadelerini kullandı.

AKP'Lİ İKİ VEKİL DEVREDE

Uruguay'dan yapılan canlı et sevkiyatında yaşanan gecikme nedeniyle Mersin Limanı'nda canlı hayvanların indirilmesine onay verilmediğini belirten Şardan, "Tüm resmi işlemlerin yolunda olmasına karşın, Tarım ve Orman Bakanlığı yönetimi izin vermez. Gemi, içinde canlı hayvan yüklü olarak Mersin açıklarında beklemeye başlar." ifadelerini kullandı. 

"200 BİN DOLAR VER SORUN ÇÖZÜLSÜN"

Sorunla ilgili AKP’li iki milletvekil Fevzi Berdibek ile Metin Gündoğdu’nun araya girdiğini söyleyen Şardan, "AKP'li vekiller Tarım ve Orman Bakanlığı nezdinde girişimde bulunarak firmanın sorunun çözümünde yardımcı olunmasını ister. İki AKP’linin girişimi yine bakanlık üst yönetimince geri çevrilir. Bu gelişmeler yaşanırken, bakanlık personeli olmayan bazı kişiler, ithalatçı firma ile temasa geçer. Temasın gerekçesi bellidir: “200 bin dolar ödenmesi halinde sorun çözülecektir.” ifadelerine yer verdi.

RÜŞVETTEN SONRA CANLI HAYVANLAR TÜRKİYE'DE

Şardan, "Firma sahibi, 120 bin dolara anlaşır. Paranın aracılara ödenmesiyle birlikte ertesi sabah geminin Mersin Limanı’na yanaşmasına izin çıkar! Canlı hayvanların, kontrol ve sağlık koşulları altında ülkeye girişi sağlanır. Tarım ve Orman Bakanlığı’nda rüşvet karşılığında bürokratik sorunun çözülmesiyle ilgili bazı isimler, gelişmeleri Cumhurbaşkanlığı’na iletir. Hatta öyle ki, iddiaları içeren mağdurların ses kayıtları Cumhurbaşkanlığı’na ulaştırılır. Bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bilgisi olur. Ardından devreye DDK girer. Kurulda görevli savcılar iddiaların araştırılmasıyla birlikte Tarım ve Orman Bakanlığı hakkında soruşturma başlatır." diye yazdı.