Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, iktidarın uyguladığı yanlış tarım politikaları sonucunda, 2009 yılından 2021 yılının Haziran ayına kadar geçen süreçte, SGK’ya kayıtlı aktif çiftçi(4b)sayısı 1 milyon 16 bin 692 kişiden 551 bin 610 kişiye gerileyerek 465 bin 82 kişilik bir düşüş yaşandığını belirtti.

TARIM SEKTÖRÜ  KAN KAYBEDİYOR

Tarım sektörünün her geçen gün daha sorunlu hale geldiğinin, verilere de yansıdığını belirten  CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, SGK’ya kayıtlı aktif çiftçi(4b) sayısında gerçekleşen 465 bin 82 kişilik gerilemenin yanı sıra Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) göre çiftçi sayısında 700 bin kişilik azalma meydana geldiğini ifade etti. Gürer, ”Ziraat Odası’nın kayıtlı  4 milyon üye rakamı ele alındığında ise odaya kayıtlı 2 milyon çiftçinin çiftçilikten uzaklaştığı görülmektedir. Tarım sektöründe yaşanan sorunların bir diğer göstergesi de son on yılda, ülkemizin 3 milyon 205 bin hektar tarım alanı ve 3 milyon 782 bin işlenen tarım alanını kaybetmiş olmasıdır” dedi.

BORÇ ARTIYOR, ÇİFTÇİ AZALIYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çiftçi sayısı azalma eğilimindeyken, kaybedilen tarım alanları ve yüzde 50’lere varan sigortalı çiftçi sayısındaki düşüşler meydana gelirken, ne yazık ki çiftçi borçları artma eğilimindedir. Bu durum, aslında iktidarın ülke tarımını getirdiği noktayı apaçık göstermektedir. Çiftçilerin 2002 yılında 2.4 milyar TL olan borçları, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun 2021 yılı Şubat ayı raporuna göre 137 milyar TL’ye Nisan ayında 142 milyar TL’ye Temmuz ayında ise 147 milyar TL’ye kadar çıktı. Bu rakam çiftçilerin sadece bankalara olan borçlarının yansıtıyor. Tarım Kredi Kooperatifine olanların yanı sıra diğer borçlar da eklendiğinde çiftçinin borcu toplam 180 milyar TL’yi buluyor” ifadelerini kullandı.

ÇİFTÇİLER TARIMDAN UZAKLAŞIYOR

Sigortalı çiftçi sayısının azalmasının en önemli nedeninin ödeme güçlüğü olduğunu söyleyen  Gürer, “Her geçen gün tarımsal girdilere zam üstüne zam geliyor. Gübre fiyatlarında yaşanan artış bunun somut örneği, çiftçi zamlara yetişemez durumda. Sonuç, geçen yıl patates bu yıl soğan üreticisi ürünü maliyetine dahi satamadı, satamıyor. Hatta tarlada bırakıp maliyeti kurtarmadığından toplatamıyor” diye konuştu.