ÖZEL HABER / Burdur İli Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ve Bucak Ziraat Odası Başkanı Bilal Özel, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle bir açıklama yaparak, çiftçilerin Ramazan Bayramını ve 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Gününü kutladı. Türkiye’nin genelinde hakim olan kuraklığın Burdur’da da ağır hasara neden olduğunu ve bilançonun giderek ağırlaştığını belirten Özel, yetkilileri göreve çağırarak bu zor süreçte çiftinin mutlaka desteklenmesi gerektiğini kaydetti. Kuraklığın yanı sıra bayram süresince süt alımı yapan bir çok firmanın süt alımını durdurduğuna dikkat çeken Özel, süt alan firmaların ise 2.90 lira olan sütü 1.70 lira bandında aldığını ve bu durumun Burdur’da bizzat yaşandığını belirterek, Rekabet Kurulu’nu göreve çağırdı. 

Burdur İli Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ve Bucak Ziraat Odası Başkanı Bilal Özel'in 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada dikkat çeken başlıklar şöyle:

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de '14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü olarak kutlanmaktadır.

HER GÜN ÇİFTÇİMİZE TEŞEKKÜR ETSEK AZDIR

Yaz kış demeden gecesini gündüzüne katarak insanlığın yaşamı ve devamlılığı için mücadele eden cefakar çiftçilerimizi bir güne sığdırmak az gelir. Her öğün karnımızı doyurup, elbiselerimizi giyebiliyorsak her gün en az bir çiftçiye teşekkür etmeliyiz. 

TARIM BİR ÜLKENİN LOKOMOTİFİDİR

Tarım bir ülkenin lokomotifidir. Tarımı yok olan ülkeler yok olmaya mahkûmdur. Bu nedenle tarımın vazgeçilmez unsuru gelecek nesillere sağlıklı şekilde teslim edilmek üzere ecdadımızdan emanet aldığımız topraklarımızı korumalı ve topraklarımıza sahip çıkmalıyız. Toprağı işleyerek şekil veren, alın teri ve emekle tohumundan fidesine, arısından tavuğuna, kuşundan kurduna, balığından koyununa varıncaya kadar can veren çiftçilerimizin, geleceğimizi emanet ettiğimiz uzman eller olduklarını unutmamalıyız. 

PANDEMİYLE BİRLİKTE ÇİFTÇİNİN ÜRETİM MALİYETLERİNDE FAHİŞ ARTIŞLAR YAŞANDI

Pandemi nedeniyle girdilerin temin ve tedariğinde güçlük çeken üreticilerin üretim maliyetleri bütün kalemlerde fahiş artış gösterirken ürün fiyatlarında ki artış yok denilecek kadar azdır. Bugün çifte bayramı yaşamaları gereken çiftçilerimiz bayramlarını kutlayamadan üretime adapte olmuşlardır. Bayram süresince bir kısım üretici sütlerine pazar bulmakta zorlanırken, pazar bulan yetiştiricilerimiz ise ürünlerini piyasa fiyatının yaklaşık %40 altında pazarlayabilmektedir.

KURAKLIK NEDENİYLE ÇİFTİNİN MUTLAKA DESTEKLENMESİ GEREKİYOR

2020/2021 Üretim sezonu bölgemiz üreticileri ve üretimi açısından oldukça zorlu geçmektedir. Ağırlaşan tarımsal kuraklıkla karşı karşıyayız. Bu bağlamda kuraklık yaşayan bütün illerde ve Burdur ilimizde çalışmalar ivedilikle yapılmalıdır. Kurumaya yüz tutan ürünlere 2008 yılında olduğu gibi destek verilebilir, hayvancılığın girdi maliyetini düşürmek için yeşil ot desteklemesine yeşil arpa-buğday dahil edilmesi gündeme getirilebileceği gibi sonuca varmak için sizlerin desteği şarttır. 

SANAYİCİ 2.90 LİRALIK SÜTÜ 1.70 LİRADAN ALIYOR

Ayrıca bayram nedeniyle süt alımı yapan bir çok firma alımı durdururken, bayramdan sonrada dinlendirilmiş sütü almayacaklarını duyurdular. Bu bağlamda 2,90 krş olan sütü 1.70 bandında satın almaktadırlar. Rekabet kurulu ivedilikle devreye girmelidir. Bu durum ilimizde mevcuttur. 

Bütün zorluklara ve olumsuz iklime rağmen üretim için bütün aile bireyleriyle bayram seyran demeden mücadele eden başta çiftçilerimiz olmak üzere; tarımın unsuru olan toprağa, suya ve doğaya sahip çıkmalıyız. Geleceğe umutla bakan, bıkmadan, yılmadan, usanmadan güneş batana kadar değil, işi bitene kadar çalışan ülkemizin üreten gücü  çiftçilerimizin Dünya Çiftçiler Günü kutlu olsun.