Gıda Komitesi, gündemdeki gıda fiyatları ile ilgili olarak bugün toplandı. Toplantı, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın ev sahipliğinde yapılırken, toplantıya Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı ibrahim Şenel ve Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu katıldı. 

KAMUNUN GÖREV ZARARI SANAYİCİYE VERİLEN DESTEK GİBİ SUNULMASI DİKKAT ÇEKTİ

Toplantı sonrası yapılan açıklamada TMO’nun yaptığı görev zararının sanayiciye verilen destek gibi sunulması dikkat çekti. Yapılan açıklamada, kamu zararı karşılığı un regülasyonu kapsamında un üreticilerine, yem regülasyonu kapsamında yem sanayisine verilen düşük fiyatlı buğday, arpa ve mısırla ilgili şunlar kaydedildi: “ekmeklik buğdayda ton başına yaklaşık 1000 ile 1700 TL arasında destek sağlanmaktadır. Bugüne kadar satışı yapılan ekmeklik buğday miktarı 1.2 milyon ton olmuştur. Yem regülasyonu kapsamında ise et, süt tavuk ve yumurta üreticilerimize piyasa fiyatlarına göre, yemlik arpada ton başına yaklaşık 1000 TL, yemlik mısırda ton başına yaklaşık 800 TL destek sağlanmaktadır."

ÇİFTÇİNİN TEPKİSİNİ ÇEKTİ 

Gıda Komitesi tarafından yapılan bu açıklama çiftçinin tepkisini çekerken, Tarımdan Haber yazarı ve ziraat mühendisi Faik Toy, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye seslenerek, "Kimin yanındaymışsınız?” diye sordu.

SAYIN BAKAN HANGİ KESİMİN YANINDAYMIŞSINIZ? 

1 ton buğdayda çiftçinin aldığı tüm desteklerin (Mazot, gübre, tohum, prim) 180 ile 280 TL arasında değiştiğini dile getiren Toy, “Sanayiciye ise 1 ton buğday için 1700 TL veriyoruz diye açıklama yapılmış. Sayın Bakan hangi kesimin yanındaymışsınız?” diyerek tepki gösterdi. 

SANAYİCİ BUĞDAY EKMEDEN BUĞDAY BİÇTİ!

Diğer yandan Toy’un bu paylaşımına bir takipçisi de destek vererek, "Görev zararını bile desteğe çevirmişler, bravo. Ne mutlu ki sanayici buğday ekmeden buğday biçmiş oldu nerdeyse. Çiftçinin hangi malının tonuna 1700-2100 TL destek olmuşlar acaba?" dedi.