Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Covid-19 salgını tedbirleri dolayısıyla illerde gerçekleştirdiği tarım orman sektör toplantılarını videokonferans yöntemiyle gerçekleştirmeyi sürdürüyor. Bu çerçevede Samsun tarım orman sektör temsilcileri ile bir araya gelen Bakan Pakdemirli, Samsun'da tarım ve çiftçiye yönelik yeni dönem projelerini açıkladı. 

SAMSUN'A BAKAN PAKDEMİRLİ TARAFINDAN AÇIKLANAN YENİ MÜJDELER ŞÖYLE: 

“Samsun’a bu yıl içerisinde, 7 adet otomatik meteoroloji gözlem istasyonu daha kazandırmış olacağız.

Yine bu yıl Samsunlu vatandaşlarımızın kaliteli ve uygun fiyatlı ürünlere ulaşması için Samsun’da 4 adet Tarım Kredi Kooperatif Marketi kuracağız.

Ekonomik durumu zayıf olan 10 ailemize, 100 ton beyaz şapkalı mantar kompostu dağıtacağız.

Tarımın Sultanlarıyla Bal ve Polen Üretimi Projesi Kapsamında; 19 Mayıs, Salıpazarı, Havza, Vezirköprü ilçelerimizde kırsalda yaşayan 60 kadın çiftçimize, 10’ar adet arılı kovan dağıtımı yapacağız.

Vezirköprü ilçemizde 5 adet Süpürge Dikim Evi kuracağız. 

Arı yetiştiricilerimize ana arı ve arı sütü üretimi için 1,1 milyon Liralık malzeme ve ekipman desteği vereceğiz.

İsrail sazanı ile mücadele kapsamında kullanılmak ve kooperatifleri güçlendirmek maksadıyla, 1,4 milyon Liralık malzeme temin edeceğiz. 

Manda ıslahı ve verimliliğin arttırılması maksadıyla, ekipman alımı ve uygulama giderleri için 1,5 milyon Liralık destek sağlayacağız.

Meralarda verim ve kaliteyi arttırmak maksadıyla, yaklaşık 1,5 milyon Lira maliyetle, 895 ton kilogram gübre uygulaması yapacağız. 

5 dekar alanda, yıllık 5.000 ton turşu yapım kapasiteli, 2.000 m2‘lik kapalı fabrika kurulması için yaklaşık 1,9 milyon lira destekleme yapacağız. 

Bitkisel Üretimi Geliştirme Projesi kapsamında, 21 ton ayçiçeği ve kuru fasulye tohumu ile 1.670 paket dane mısır tohumu dağıtacağız.

Yem bitkileri ekiliş alanlarını artırma, üretimi çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi maksadıyla, çiftçilerimize yaklaşık 2,2 milyon Lira maliyetle, 220 ton yem bitkisi tohumluğu dağıtacağız.

4,1 milyon Liralık bütçe ile takribi 9.000 dekar alanda mera ıslah çalışması yürüteceğiz. 

Gelir seviyesi düşük bireyleri modern ve yeni örtü altı yetiştiricilik tekniği ile buluşturmak maksadıyla 100 üreticimiz için 100 adet tam sistemli modern sera kuracağız. 

Doğduğum Yerde Doymak İstiyorum Projesi kapsamında, çiftçi ve üreticilerimizin istifadesine sunulmak üzere, 10,8 milyon Lira değerinde ekipman alımı yapacağız. 

KKYDP 13. Etap kapsamında hibe almaya hak kazanan ve toplam yatırım tutarı yaklaşık 23,2 milyon Lira olan 29 projeyi hayata geçiriyor olacağız. 

IPARD hibeleri kapsamında 8. Başvuru Çağrısında, yatırım miktarı 53 milyon Lira ve hibe miktarı 20 milyon Lira olan toplam 10 proje başvurusu aldık. Bu projelerinizin de değerlendirme sürecine hiç vakit kaybetmeden başladık”

Ormancılık faaliyetlerimiz kapsamında da 350 bin adet fidanı toprakla buluşturacaklarını belirten Bakan Pakdemirli “3,3 milyon fidan üreteceklerini ve orman köylüsü 36 aileye, 2,4 milyon Lira ORKÖY kredi ve hibe desteği sağlayacaklarını söyledi.

19 MAYIS BARAJI İSALE HATTI BU YIL İHALE EDİLECEK

Samsun’da su yatırımlarına da bütün hızıyla devam ettiklerini vurgulayan Pakdemirli “126 milyon Lira maliyetli, 19 Mayıs Barajı İsale Hattı inşaatını bu yıl içerisinde ihale edeceğiz.  51 km uzunluğundaki isale hattı vasıtasıyla 19 Mayıs ve Bafra ilçeleri ile 69 mahalleye, yıllık toplam 22,27 milyon m³ içme suyu temin edeceğiz. 

Çarşamba Ovası Sağ Sahil 2.Kısım Yüzeysel Drenajı ile Pompalı Drenajı işinin sözleşmesi geçtiğimiz hafta imzaladık ve en kısa zamanda inşaat çalışmalarına başlıyor olacağız. İnşaatına başlanacak bu tesisimiz ile 211.000 dekar tarım arazisinin drenaj sorunu çözeceğiz. 

64.700 dekar zirai araziyi sulamaya açacağımız 124 milyon Lira maliyetli, Bafra Ovası Sulaması 2. Kısım inşaatında çalışmalara başlıyoruz. Terme ilçesi okullar bölgesini taşkın zararlarından korumak amacıyla inşaat çalışmalarına başladık” dedi.