Edirne Gazetesinden İpek Hatipoğulları'nın haberine göre, Edirne İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklama üreticileri endişelendirdi. Açıklamada, gübre denetimlerinde sahte gübre tespit edildiği belirtilerek, üreticilere uyarılarda bulunuldu.

TARIM VE ORMAN İL MÜDÜRLÜĞÜ SAHTE GÜBRE KONUSUNDA ÇİFTÇİLERİ UYARDI

Edirne genelinde yapılan denetimlerde sahte gübreye rastlanmasının ardından açıklama yapan Edirne İl Tarım ve Orman Müdürlüğü; “Yazlık ekim sezonunun ve üst gübrelemenin devam ettiği bu aylarda tarımsal faaliyetlerin yoğunlaşması ve dolayısıyla gübre sektörünün hareketlenmesiyle, son zamanlarda piyasada tanınmış gübre ithalatçısı veya üreticisi firmaların torbalarını taklit ve tahşiş etmek suretiyle piyasada sahte gübre satışları çoğalmıştır. Bu nedenle gübre firmaları ile bu ürünleri alarak kullanan çiftçiler mağdur olmaktadır. İl Müdürlüğümüz’ün yaptığı denetimlerde Edirne ili ve ilçelerinde sahte gübreler tespit edilerek, analizlerde bu sahte gübrelerin içermesi gereken değerlerinin sıfır olduğu, yapılan analizlerde tespit edilmiştir. Bu konu Edirne Cumhuriyet Başsavcılığına intikal ettirilmiştir. Tarımın en önemli girdilerinden biri gübredir. Gübre bitkisel verimliliğin artmasını sağlamakla beraber ürünün kalitesini de etkilemektedir. Sahte gübreyle hem paranız boşa gider hem de tarlanız ve ürününüz zarar görür. Sahte gübrenin içindeki tuz oranının yüksekliğinden dolayı  topraktaki olumsuz etkisi uzun yıllar sürmektedir."

GÜBRE ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

İl müdürlüğü yaptığı açıklamada gübre alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini de belirterek, şunlar kaydedildi: "Gübreyi tanıdığınız, güvendiğiniz bayiden alın. Bayiden sattığı ürünle ilgili "Lisans Belgesi, Tescil Belgesi, Ürününü Onaylı Etiket. Örneğini isteyip ürünün üzerindeki bilgiler ile belgelerdeki bilgileri karşılaştırınız.Gezginci olarak kamyon üzerinde gübre satanlardan gübre almayın.Piyasadaki muadillerine oranla dikkati çekecek ölçüde ucuz gübrelere itibar etmeyin. Etiket bilgileri Türkçe olmayan ve ambalajı açılmış veya bozulmuş olan gübreleri almayın. Gübre ambalajında üretici ve ithalatçının açık adresi, ayrıca bitki besin elementlerinin % oranlarının açık bir şekilde ifade edilmesi gerekmektedir. Bu bilgilerin net olarak ifade edilmediği gübreleri almayın. Aldığınız gübrenin mutlaka faturasını alın. Gübre alacağınız bayinin Tarım ve Orman İl / İlçe Müdürlüklerine kayıtlı olduğunu belgeleyen Gübre Dağıtıcılık Belgesi'ni görmeden gübre satın almayınız. Piyasada satılan gübrelerle ilgili herhangi bir olumsuzluk gördüğünüzde mutlaka Tarım ve Orman İl ve ilçe Müdürlüklerimize bilgi veriniz”