Antalya Ticaret Borsası (ATB), Hububat Hasadı Öncesi Sektörel Analiz Toplantısı düzenledi. Toplantının açılış konuşmasını ATB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Cüneyt Doğan yaptı. Hububatın önemine dikkat çeken Doğan, verimli ve kaliteli buğday hasadı için borsa olarak ciddi çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi.

EKİM ALANI DARALIYOR

ATB Meclis üyesi Nuri Büyükselçuk, buğday üretimi konusunda çarpıcı bir tespitte bulundu. Son 15 yılda Türkiye’deki buğday ekilebilir alanda ciddi bir daralma olduğunu bildiren Büyükselçuk, “Daha az alanda buğday ekmeye başladık. Hektar olarak yüzde 10’un üzerinde buğday ekim alanında daralma var. Ancak verimlilik artışı nedeniyle tonajda çok büyük bir kayıp yok” dedi. Rusya’nın dünyanın en büyük hububat ihracatçısı olduğunu belirten Büyükselçuk, “Aynı dönemde Ruslar hububat üretimini 23 katına çıkardılar. Biz maalesef tarıma, hububat üretimine eskisi kadar önem vermiyoruz” diye konuştu. 

6.40 LİRAYA MAZOT ALAN ÇİFTÇİ NASIL ÜRETİM YAPACAK?

Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, para kazanamayan üreticinin köyünü terk ettiğine dikkat çekerek, "Köylerde ürün üretecek adam kalmadı” dedi. Tarımın can çekiştiğini ifade eden Alp, “6.40 liraya mazot alan çiftçi nasıl üretim yapar. Çok sayıda arazi boş duruyor. Hububat ekilen alanlar daraldı. Dünya tarıma dört gözle bakıyor, biz yarım gözle bakıyoruz” dedi. Alp, buğdaya verilen desteğin yetersizliğine dikkat çekerken, desteğin en az 25 Kuruş’a çıkarılmasını istedi.

BUĞDAY 1 TL TOHUMU 2 TL 

Korkuteli Ziraat Odası Başkanı Musa Büyükçetin ise yaptığı konuşmada çiftçinin buğdayını 1 liraya satarken, tohumunu 2 liraya temin edebildiğini dile getirdi. Sertifikalı tohuma destek verilmesini isteyen Büyükçetin, bu yıl buğday üretimde düşme yaşanacağı uyarısında bulundu.

ATB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Cüneyt Doğan başkanlığında yapılan toplantıya, Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, ATB Hububat Meslek Komitesi Üyeleri, ATSO, Antbirlik, Tarım ve Orman Müdürlüğü, BATEM temsilcileri, ilçe ziraat odası başkanları, biçerdöverciler, üretici ve fabrika sahipleri katıldı.