Sabah gazetesinde yayınlanan habere göre, Güvendi, "Ürünün 25 santim derinlikte ya da 20 santim derinlikte ekilmesinin verim açısından hiçbir artısı yok. Bu nedenle çiftçimize, pulluklarını 5 santim daha yukarı kaldırmalarını öğretiyoruz" şeklinde konuştu.

SAHAYA ÇIKIYORUZ

İrfan Güvendi, küçük önlemlerle milyonlarca litrelik akaryakıt tasarrufu yapılmasının mümkün olduğunu söyleyerek, "Türkiye'de ortalama olarak 240 milyon dekar ekilen tarla var. Her dönümde bir litrelik tasarruf edildiğinde ülke ekonomisine yaptığı katkı 240 milyon litre oluyor" dedi. Güvendi, araştırma sonuçlarını uzmanlarla sahaya çıkarak Tarım Kredi üyelerine anlattıklarını da sözlerine ekledi.

100 DÖNÜMDE 340 LİRA CEPTE

Güvendi, "Çiftçi, 1 dönümü 15-20 santimetre derinden sürümünü gerçekleştirirse 2 litre mazot yakıyor. Eğer aynı araziyi 25 santimetreden sürerse mazot tüketimi 3 litreye çıkıyor. Yani dönüm başı 1 litre daha fazla mazot yakıyor. Üretici, verimlilikte değişim olmamasına rağmen 100 dönümlük arazisinde litresi 3.40 olan mazot için 340 lira daha fazla ödüyor. Üyelerimizin cebinden çıkan para, toprağın yapısı ve sertliğine bağlı olarak ise daha da artıyor" dedi.