Ağustos ayına gelinmesine rağmen 2019 tarımsal destekleri hala açıklanmadı. Hayvancılık sektörünün içine sürüklendiği krize bir çözüm bulunamıyor. Böyle bir ortamda Tarım ve Orman Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla yarın görkemli bir hasat şenliği yapacak. 

TİGEM 69'uncu Hasat Bayramı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleri, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin iştirakleriyle Ankara’nın Polatlı ilçesinde yer alan Polatlı Tarım İşletmesi Müdürlüğü’nde 26 Temmuz'da gerçekleştirilecek. 

Tarım ve Orman Bakanlığından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, "69. Hasat Bayramı kapsamında, Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde yürütülen, milli ve yerli projelerin tanıtımı da gerçekleştirilecek" denildi. 

Ayrıca açıklamada şunlar kaydedildi: "69’unca Hasat Şenliğinde çiftçilerin ve üreticilerin geniş katılımıyla gerçekleşecek olan hasat bayramı etkinliklerinde Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı ilgili ve ilişkili kuruluşların faaliyet alanlarına ilişkin sergi alanları yer alacak. 

Bu sergi alanında tarımda devrim niteliğinde olan ve fikir öncüsünün Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin olduğu elektrikli traktör başta olmak üzere yerli tarım teknolojileri ilk defa Cumhurbaşkanı Erdoğan’a takdim edilerek, sunulacak" 

ELEKTRİKLİ TRAKTÖRLE HASAT YAPILACAK! 

Yaklaşık 10 bin dolayında çiftçi ve vatandaşın katılımının beklendiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "69. Geleneksel Hasat Bayramı’nda buğday tarlasında hasat duasının ardından biçerdöverle hasat başlatılacak ve milli ve yerli elektrikli traktör, tarla faaliyeti yaparken görücüye çıkacak.

Program kapsamında tarım ve hayvancılığa büyük hizmetler vermiş önemli isimler ile tarımda çığır açacak projelerin sahiplerine de“vefa plaketi” verilecek.

MİLLİ VE YERLİ ELEKTRONİK KÜPE İLE YÜZDE 100 TAKİP VE DENETİM!

Hasat Bayramı kapsamında ilk kez, yerli ve milli olan Elektronik küpe de ilk kez görücüye çıkacak. 

Büyük ve küçükbaş hayvanlar için “akıllı takip sistemi” olan “Elektronik Küpe” ile artık anlık hayvan sayımının yanı sıra, lokasyon bilgisi, kızgınlık takibi gibi önemli bilgiler elde edilebilecek. Aynı zamanda sistem salgın hastalıklarla etkin mücadeleyi de sağlayıp, yüzde 100 kayıtlılık esasını getirmiş olacak.

MİLLİ PROJELER İLK KEZ GÖRÜCÜYE ÇIKIYOR!

Ayrıca program kapsamında ata tohumu ve yerli sebze tohumu gibi milli üretim projeleri kapsamındaki ürünler ilk kez görücüye çıkacak.

Özellikle Ata Tohumu projesinde Emine Erdoğan’ın himayelerinde 2017 yılında başlatılan “Yerel Tohum Buluşmaları” kapsamında ülke gen kaynaklarını oluşturan bitki çeşitlerinin; halka tanıtılması,  üretimlerinin yaygınlaştırılması, koruma altına alınması, bitki ıslah çalışmalarında kullanılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla çalışmalar gerçekleştirilmişti. 

Bu çalışmalar kapsamında halkın teslim ettiği 1000’in üzerinde cins ve çeşitlere ait tohumlar çoğaltılarak, tescile hazır hale getirildi.

TİGEM ve TAGEM tarafından yetiştirilecek bu fideler, Tarım Kredi Kooperatifine üye çiftçiler tarafından üretimleri yapılarak, birkaç ay içerisinde market raflarında yerlerini alacak.

Yerli Sebze Tohumu Projesi kapsamında da TİGEM-TAGEM işbirliğinde, TAGEM tarafından geliştirilen yüzde 100 yerli ve milli domates, biber, patlıcan, kavun ve salatalık tohumları TİGEM işletmelerinde çoğaltılarak Mayıs 2019’da satışına başlanmıştı.

69. Hasat Bayramı etkinliğinde ayrıca, TİGEM çalışanları arasında bu yıl ilki düzenlenen “TİGEM’de Yaşam” temalı fotoğraf yarışmasında ödüle layık görülen fotoğrafların sahiplerine ödülleri verilecek, Anadolu Türküleri Senfoni Orkestrası Anadolu türkülerini canlı performansla sergileyecek, bu yılki G20’nin resmi şeflerinden Şef Aydın Demir, sohbet eşliğinde 10 dakikalık bir yemek sunumu hazırlayacaktır.