Ağustos ayına gelinmesine rağmen 2019 tarımsal destekleri hala açıklanmadı. Hayvancılık sektörünün içine sürüklendiği krize bir çözüm bulunamıyor. Böyle bir ortamda Tarım ve Orman Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla yarın görkemli bir hasat şenliği yapacak.
TİGEM 69'uncu Hasat Bayramı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleri, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin iştirakleriyle Ankara’nın Polatlı ilçesinde yer alan Polatlı Tarım İşletmesi Müdürlüğü’nde 26 Temmuz'da gerçekleştirilecek.
Tarım ve Orman Bakanlığından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, "69. Hasat Bayramı kapsamında, Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde yürütülen, milli ve yerli projelerin tanıtımı da gerçekleştirilecek" denildi.
Ayrıca açıklamada şunlar kaydedildi: "69’unca Hasat Şenliğinde çiftçilerin ve üreticilerin geniş katılımıyla gerçekleşecek olan hasat bayramı etkinliklerinde Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı ilgili ve ilişkili kuruluşların faaliyet alanlarına ilişkin sergi alanları yer alacak.
Bu sergi alanında tarımda devrim niteliğinde olan ve fikir öncüsünün Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin olduğu elektrikli traktör başta olmak üzere yerli tarım teknolojileri ilk defa Cumhurbaşkanı Erdoğan’a takdim edilerek, sunulacak"
ELEKTRİKLİ TRAKTÖRLE HASAT YAPILACAK!
Yaklaşık 10 bin dolayında çiftçi ve vatandaşın katılımının beklendiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "69. Geleneksel Hasat Bayramı’nda buğday tarlasında hasat duasının ardından biçerdöverle hasat başlatılacak ve milli ve yerli elektrikli traktör, tarla faaliyeti yaparken görücüye çıkacak.
Program kapsamında tarım ve hayvancılığa büyük hizmetler vermiş önemli isimler ile tarımda çığır açacak projelerin sahiplerine de“vefa plaketi” verilecek.
MİLLİ VE YERLİ ELEKTRONİK KÜPE İLE YÜZDE 100 TAKİP VE DENETİM!
Büyük ve küçükbaş hayvanlar için “akıllı takip sistemi” olan “Elektronik Küpe” ile artık anlık hayvan sayımının yanı sıra, lokasyon bilgisi, kızgınlık takibi gibi önemli bilgiler elde edilebilecek. Aynı zamanda sistem salgın hastalıklarla etkin mücadeleyi de sağlayıp, yüzde 100 kayıtlılık esasını getirmiş olacak.
MİLLİ PROJELER İLK KEZ GÖRÜCÜYE ÇIKIYOR!
Ayrıca program kapsamında ata tohumu ve yerli sebze tohumu gibi milli üretim projeleri kapsamındaki ürünler ilk kez görücüye çıkacak.
Özellikle Ata Tohumu projesinde Emine Erdoğan’ın himayelerinde 2017 yılında başlatılan “Yerel Tohum Buluşmaları” kapsamında ülke gen kaynaklarını oluşturan bitki çeşitlerinin; halka tanıtılması, üretimlerinin yaygınlaştırılması, koruma altına alınması, bitki ıslah çalışmalarında kullanılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla çalışmalar gerçekleştirilmişti.
Bu çalışmalar kapsamında halkın teslim ettiği 1000’in üzerinde cins ve çeşitlere ait tohumlar çoğaltılarak, tescile hazır hale getirildi.
TİGEM ve TAGEM tarafından yetiştirilecek bu fideler, Tarım Kredi Kooperatifine üye çiftçiler tarafından üretimleri yapılarak, birkaç ay içerisinde market raflarında yerlerini alacak.
Yerli Sebze Tohumu Projesi kapsamında da TİGEM-TAGEM işbirliğinde, TAGEM tarafından geliştirilen yüzde 100 yerli ve milli domates, biber, patlıcan, kavun ve salatalık tohumları TİGEM işletmelerinde çoğaltılarak Mayıs 2019’da satışına başlanmıştı.
69. Hasat Bayramı etkinliğinde ayrıca, TİGEM çalışanları arasında bu yıl ilki düzenlenen “TİGEM’de Yaşam” temalı fotoğraf yarışmasında ödüle layık görülen fotoğrafların sahiplerine ödülleri verilecek, Anadolu Türküleri Senfoni Orkestrası Anadolu türkülerini canlı performansla sergileyecek, bu yılki G20’nin resmi şeflerinden Şef Aydın Demir, sohbet eşliğinde 10 dakikalık bir yemek sunumu hazırlayacaktır.
TARIMDANHABER
Güncelleme Tarihi: 25 Temmuz 2019, 14:49
Yeter artık halkı kandırmaya, üstlerinizi kandırmaya Bir son verin. Atalık tohum dedikleri sözde şenliklerde toplanan ne üdüğü belirsiz tohumlar. Belki de çoğu hibrit tohumların açılmış halleri. Sırf çiftçi getirdi diye toplanmış herhangi bir sorgulama, tarama yapılmamış, gerçekten de ne olduğu bilinmeyen tohumlar la iki üç yıldır devletin kurumlarına zaman kaybettiriliyor. Gerçekleri dile getirmeye çalışan teknik veya idari personel en acımasız bir şekilde diskalifiye ediliyor. Ne demiş atalar. Tarımla ilgisi olmayan adam, tarımda baş danışmanlık yapıyor. Yazık bu memlekete. Allah bunun hesabını sorar. O danışmana sormaz. Öyle bir adamı danoşman yapana sorar. Ülkemde herkesin bildiği güvenilir, tarımın içinde pişmiş değerli bilim insanları var. Lütfen ekmeği emekçiye verin. Televizyon şovmenine değil. Yoksa daha çoook başınız ağrır demedi demeyin. Ne diyor müslüm baba "Yakarsa dünyayı, garipler yakar". Çiftçileri baside almayın.
Bu sekilde ifade edilmisti
OKTAY BABUNA PROJESİ, ATA TOHUMLARINADA MI UYGULANDI?
Kan örnekleri ile Ata tohumları aynı amaç için mi toplatıldı.?
Yıllar önce bir kampanya başlatılmıştı. Oktay Babuna'nin ilik kanseri olması nedeni ile ilik bağışı kampanyası düzenlenmiş, gazetelerde boy boy ilanlar verilmişti. Dönemin Sağlık Bakanı Osman Durmuş, bu kampanyada sıkıntılı bir durumun olduğundan şüphelenerek, toplanan kanlar için soruşturma başlattığında toplanan 160 bin kan örneğinin 120 bininin kayıp olduğu iddia edilmişti. Toplanan kan örneklerinin Amerika'ya gönderildiği iddia edilmişti. Türk insanın gen haritasının çıkarılması için kullanıldığı ise bir diğer iddiaydı.
Şimdi aynı olaya benzer bir durumla karşı karşıyayız. Türk çiftçisinin elinde bulunan Ata tohumları Tigem'de çoğaltılması için Bakanlık tarafından toplatıldı. Tigem Karacabey işletmesinde fide haline getirilerek, Polatlı, Ceylanpınar gibi bir kaç işletmeye gönderildi. Polatlıya gönderilen salatalık, kavun, karpuz, kara lahana, biber, domates ve patlıcan çeşitleri toplam 3 dekar alanda üretilmeye başlandı.Her ürün ve çeşitleri için 428 m2 alan tahsis edilmiş, bu çeşitler gerekli izolasyon mesafesi bırakılmadan yan yana ekildiği için çeşitler birbirini döllemiş ve tohumların orijinalliğinin kaybolduğu iddia ediliyor.
1. Çiftçinin elinden alınan bu tohumlar birilerine gönderilmiş olabilir mi?
2. Bu tohumların tescil ettirilmeden ekimine bu nedenle mi yasak getirildi?
3. Ata tohumlan ekilmesi bu nedenle mi tarımsal destek dışı tutuldu?
4. Ata tohumlarının akıbeti nedir?
5. Kan örnekleri ile Ata tohumları aynı amaca hizmet etmiş olabilir mi?