Ciftcikulubu.net’de, pikan cevizi yetiştiriciliği yapmak isteyenlerin okuması gereken bir makale yayınlandı.

‘Pikan Cevizi itibarına kavuştu’ başlıklı makalede, kendisini pikan cevizinin tanıtımına adayan gemi mühendisi Salih Parlar’ın bu konudaki tecrübelerine yer veriliyor.

Salih Parlar’a göre, pikan cevizi amerikan menşei’li bir ceviz olmakla birlikte, diğer cevizlere göre daha sıcak iklimi sevdiği, soğuklama ihtiyacı az olduğu ve hastalıklara karşı dirençli olduğu için Akdeniz’e tam uyum sağlamıştır. Doğru türlerle başlandığı taktirde ikinci yıldan sonra hızlı bir gelişme göstermekte, ağaç hızla büyümektedir. Yeşil dış kabuğundan kendiliğinden ayrılmakta, iç kabuğunun ince olması nedeniyle kırımı ve iç meyveden ayrılması kolay olmaktadır.  İç meyvenin iç kabuğa oranı ise diğer ceviz türlerine göre daha fazladır.

Karma türlerle dikim yapılmasını döllenme sorunlarını çözmek ve farklı zamanlarda hasat yapmak için ortam oluşturmak gibi nedenlerle hararetle tavsiye etmektedir. Doğru bakım, doğru gübreleme, doğru ilaçlama ile üç yıldan sonra yüksek verimlere ulaşmak mümkündür. Meyve hasatı silkeleme yöntemi ile kolayca yapılmaktadır. Meyve hasat sonrasında kapalı alanlarda yapılacak doğru havalandırma sonrasında uzun süre dayanmaktadır.

Söz konusu yazının tamamını okumak için TIKLAYIN...