Geçen yıl yeterli miktarda şeker üretilmesine rağmen şeker sektörü yönetilemediği için TÜRKŞEKER ile özel ve kooperatif fabrikalarının şeker fiyatları arasında büyük bir uçurum oluşurken, şekerde asıl tehlikenin üretim ayağında yaşandığı ortaya çıktı. Artan girdi maliyetleri ve açıklanan alım fiyatlarına yönelik güvensizlikten dolayı çiftçinin pancar üretiminden uzaklaştığı gün yüzüne çıktı. 

TÜRKŞEKER geçen yıl Mart ayında pancar ekim kotasını çoktan doldururken, bu yıl Mart ayının sonuna gelinmesine rağmen çiftçiden kotası kadar pancar ekim taahhüdü alamadı. Geçen hafta pancar avans fiyatlarının artırılması da çiftçiye cazip gelmedi. TÜRKŞEKER, 8 milyon 400 bin kotasına karşılık çiftçiden sadece 6 milyon 700 bin pancar ekim taahhüdü alabildi. İç Anadolu Bölgesinde pancar ekimi Nisan ayında son bulacak. Eğer önümüzdeki günlerde boş kalan pancar ekim taahhüdü çiftçiden alınamazsa TÜRKŞEKER’in önümüzdeki üretim döneminde şeker üretimi 240 bin ton düşecek. TÜRKŞEKER’in yaşadığı bu sorununun özel ve kooperatif fabrikaları ile birlikte düşünüldüğünde şekerdeki üretim kaybının daha da artmasından endişe ediliyor. 

Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, şeker fiyatları tartışılırken, büyük bir tehlike ortaya çıktı. Türkşeker, artırılan pancar avans fiyatına rağmen çiftçiden yeterli pancar taahhüdü alamadığı ortaya çıktı. Geçen yıl Mart ayında çiftçiden kotası kadar pancar taahhüdü alan Türkşeker, bu yıl Mart ayının sonuna gelinmesine rağmen kotasını dolduramadı. Türkşeker’in çiftçiden kotası kadar pancar taahhüt alamaması pancar üretiminin düşeceği bunun da daha az şeker üretimi anlamına geliyor. 

GİRDİ MALİYETLERİNDEKİ FAHİŞ ARTIŞLAR VE HÜKÜMETİN ALIM POLİTİKALARINA YÖNELİK GÜVENSİZLİK ÇİFTÇİYİ ÜRETİMDEN UZAKLAŞTIRIYOR

Mazot, gübre ve tohum başta olmak üzere girdi maliyetlerindeki aşırı artış Türkiye’nin tarımsal üretimine büyük bir darbe vuracak. Bunun ilk sinyali de pancardan geldi. TÜRKŞEKER’in çiftçiden alınan pancar ekim taahhüt verileri, artan girdi maliyetleri başta olmak üzere alım fiyatlarındaki belirsizlikler çiftçinin zarar edeceği endişesi ile üretimden uzaklaştığını ortaya koydu. 

TÜRKŞEKER 1 MİLYON 700 BİN TON KOTASINI TAMAMLAYAMADI

TÜRKŞEKER’in 8 milyon 400 bin ton pancar kotası bulunurken, dün itibariyle bu kotanın 6 milyon 700 bin tonu kadar taahhüt alabildi. 1 milyon 700 bin ton kotaya karşılık taahhüt alınamadı. Geçen yıl Mart ayında kotasının tamamı kadar çiftçiden taahhüt alan TÜRKŞEKER’in bu yıl Mart ayının sonuna gelinmesine rağmen kotasını dolduramaması, çiftçinin pancar üretiminden uzaklaştığı anlamına geliyor. 

NİSAN VE MAYIS AYLARI ÖNEMLİ 

İç Anadolu’da Nisan ayı, Doğu Anadolu Bölgesinde ise Mayıs ayına kadar pancar ekimi yapılabiliyor. Pancar ekiminde süreç daralırken, TÜRKŞEKER Nisan ayında da çiftçiden taahhüt alamazsa önümüzdeki üretim döneminde 1 milyon 700 bin ton eksik kota karşılığı yaklaşık 240 bin ton şeker üretiminin düşeceği anlamına geliyor. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN AÇIKLADIĞI AVANS FİYATININ ÜSTÜNE AVANS FİYAT AÇIKLANDI O DA SORUNU ÇÖZMEDİ!

Pancar ekiminde yaşanan kriz kendisini açıklanan avans fiyatlarında da gösterdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ocak ayında pancar avans fiyatını açıklamasına rağmen TÜRKŞEKER, Erdoğan tarafından açıklanan avans fiyatını bile artırmak zorunda kaldı. Erdoğan, Ocak ayında pancar avans fiyatını 800 lira olarak açıklamasına rağmen TÜRKŞEKER, geçtiğimiz hafta avans fiyatında 200 lira artış yaparak 1000 liraya çıkardı. TÜRKŞEKER’in Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan avans fiyatını artırmak zorunda kalmasının arkasında pancar üretiminden uzaklaşan çiftçiyi ikna etme çabası yatıyor. 

PANCAR AVANSININ ARTIRILMASI BİLE ÇİFTÇİYİ İKNA ETMEDİ

TÜRKŞEKER, pancar avans fiyatını 800 liradan 1000 liraya çıkardığını açıklamasına rağmen sadece 200 bin ton taahhüt alabildi. Geçtiğimiz hafta çiftçiden alınan taahhüt 6 milyon 500 bin ton iken, avans fiyatının artırıldığının açıklanmasının ardından alınan taahhüt miktarı 6 milyon 700 bin tona çıktı. 

KAMU FABRİKALARI KOTASINI DOLDURAMIYORSA ÖZEL VE KOOPERATİF FABRİKALARI NASIL DOLDURACAK? 

TÜRKŞEKER’in pancar ekim taahhüdünü dolduramazken, özel ve kooperatif fabrikalarında bu sorunun daha da büyük olduğu öngörülüyor. Özellikle özelleştirilen fabrikalarda çiftçinin mağduriyeti daha çok olurken, bu mağduriyetlerden dolayı pancar ekiminden uzaklaşmanın bu fabrikalarda daha yoğun olduğu tahmin ediliyor. 

ŞEKER SEKTÖRÜNÜ KİM YÖNETİYOR! KAOS TÜRKİYE’Yİ ŞEKER KRİZİNE SÜRÜKLÜYOR

Geçtiğimiz yıl yeterli şeker üretilmesine rağmen TÜRKŞEKER’in ve özel ile kooperatif fabrikalarının farklı fiyat politikası uygulaması şeker sektörünü büyük bir kaosun içine sürükledi. Sektörü denetlemekle görevli olan Şeker Dairesi’nin bu kaosu çözmek için bir adım atmaması da manidar bulunuyor. TÜRKŞEKER, şekerin çuvalını 295 liradan satarken, özel ve kooperatif fabrikaları 650 ile 700 liraya satıyor. TÜRKŞEKER’in stoklarında yaklaşık 350 bin ton şeker olduğu kaydediliyor. TÜRKŞEKER ancak piyasaya şeker satışını durdurdu. Market raf anlaşması kapsamında Türkşeker Tarım A.Ş üzerinden belli marketlere şeker veriliyor. Bu da stoklarında şeker olmasına rağmen piyasaya şeker satmaması TÜRKŞEKER stokçuluk mu yapıyor eleştirilerini gündeme getiriyor. Diğer yandan kooperatif ve özel şeker fabrikalarının geçen yıl çiftçiden 420 liraya aldıkları pancarla ürettikleri şekerin çuvalını 650 ile 700 liraya kadar çıkarması da buradaki fahiş ve keyfi uygulamayı gözler önüne seriyor.