Mevsimsel şartlar ve özelleştirmelerden kaynaklanan sorunlardan dolayı çiftçi bu yıl şeker pancarı üretim sözleşmesine göre taahhüt ettiği pancar kotasını dolduramadı. Pancar kotasını dolduramayan çiftçi, eksik kotasından dolayı 16 polara göre tonda 90 lira (yüzde 30) ceza ödemek zorunda kalacak. Elektrik, mazot ve gübre gibi girdi kalemlerindeki artıştan dolayı ciddi bir gelir kaybına uğrayan çiftçinin bir de kota cezası ödeyecek olması çiftçiyi kara kara düşündürüyor. 

AK PARTİ MİLLETVEKİLİ UYARDI 

Ak Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem, bu yıl pancar üretiminde mevsimsel şartlardan dolayı çiftçinin taahhütte bulunduğu pancar kotasını dolduramadığını ve ceza ile karşı karşıya kaldığını belirterek, bu sorunun biran önce çözülmesi gerektiğini vurguladı. Pancara ceza uygulaması yerine kota uygulamasına geçilmesini isteyen Erdem, kotası kadar üretim yapamayan çiftçiye ceza kesilmemesi gerektiğini dile getirdi. Erdem, bu soruna bir çözüm bulunmaması durumunda çiftçinin pancar üretiminden uzaklaşma tehlikesinin bulunduğunun altını çizdi. 

ÇİFTÇİNİN YÜZDE 70'İ KOTA CEZASI İLE KARŞI KARŞIYA 

Pancarda kota sorunu bu yıl ciddi bir sorun olarak görülürken, mevsimsel şartlar başta olmak üzere özelleştirmelerden kaynaklanan sorunlardan dolayı miktar bazında pancar üretiminde bir düşüş yaşandı. Polar bazında bir sıkıntı görünmezken, miktar bazında pancar üretiminin düşmesi, çiftçiyi de kota sorunuyla karşı karşıya getirdi. Sektör yetkilileri, kota sorununun bölgesel olmadığını Türkiye genelinde yaşanan bir sorun olduğuna dikkat çekiyor.