Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Ertürk de 2018'in üreticiler için altın yıl olacağını söyleyerek "Çiftçimizin destekleri de düşünerek pamuk üretimine heves etmesi gerekiyor" dedi.


TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği, 68'inci Olağan Mali Genel Kurulunu Ege Üniversitesi MÖBLE Kültür Salonunda yaptı. Kongrede konuşan Genel Müdür Güngör Şentürk, üreticilerin 2018 yılını bereketli kapatacağını söyledi. Şentürk, "Mali Genel Kurulumuzda sorunlarımızı ve taleplerimizi konuştuk. Faaliyetlerimizi anlattık. Örneğin; Aydın Hamyağ Tesisimizin mülkiyeti Vakıfbank'ta idi. Onu geri aldık ve tesisimizi işletmeye başladık. 2016-2017 döneminde 60 bin ton pamuk çekirdeği aldık. İşlenmesine devam ediliyor" dedi.

"DÜNYA'DA 3 MİLYON TON PAMUK AÇIĞI VAR"

Dünya üretimine bakıldığında 21 milyon ton, tüketiminde ise 24 milyon ton civarında pamuk bulunduğunu hatırlatan Şentürk, "Dünya'da 3 milyon ton pamuk açığı var. Türkiye'nin 800 bin ton civarında lif pamuk üretimi mevcut. Bir o kadar da ithal ediyoruz. Üretimde 1 milyon 200 bin ton rakamını yakalarsak, kendine yeten bir ülke durumuna gelir hatta ihraç etmeye başlarız" diye konuştu.

"ÇİFTÇİMİZ ÜRETİM İÇİN HEVES ETMELİ"

TARİŞ Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Ertürk, 2018 pamuk üreticilerinin altın yılı olacak diyerek desteklemelerin en geç Mayıs ayında alınabilmesi için Tarım Bakanlığı ile istişare halinde olduklarını söyledi. Ertürk, "Bu yıl pamuk fiyatlarının iyi oluşu üreticilerimizin yüzünü güldürdü. Devlet, kilogram başına 80 kuruş destekleme veriyor. Aynı zamanda 40 lira da mazot desteği var. Üreticinin bu destekleri Nisan Mayıs ayında alması için Tarım Bakanlığı ile görüşmelerimize başladık. Pamuk bizim için önemli bir ürün. Pamuk şu anda 3 lira 30 kuruş. Geçen yıl en yüksek 2,5 lira idi. Bu yıl pamuk üreticilerinin altın yılı. Önümüzdeki yıl daha çok üretim ve ekim bekliyoruz. Çiftçimizin destekleri de düşünerek pamuk üretimine heves etmesi gerekiyor" diye konuştu.

TARIMDANHABER