Yozgat’ın Kadışehri ilçesi Kabalı köyünde devlet, vatandaş, özel sektör iş birliği ile kurulan ve dönemin Kadışehri Kaymakamı İsmail Şanlı tarafından oluşturulan ‘Deveci Havzası Meyvecilik Entegrasyon Projesi’nden köylülerin yıllardır mağdur oldukları ortaya çıktı. Bir zamanlar örnek proje diye lanse edilen ve Şanlı’yı TİGEM Genel Müdürlüğüne taşıyan projede köylüler yıllardır mağdur edildiklerini belirterek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan sorunlarının çözülmesi için yardım istediler. Köylülerin tepkisi üzerine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, köylülerle telefonda görüştü. Projeyi önemsediklerini belirten Oktay, köylülerin alacakları ile ilgili sorun yaşadığına dair bilgi sahibi olduğunu belirterek, bu sıkıntının giderilmesi için girişimlerde bulunduğunu ve problemin çözüldüğünü belirtti.  

Yozgat Valisi Kadir Çakır ve Kadışehri Kaymakamı Fikret Dağ’dan bekledikleri yardımı göremediklerini dile getiren köylüler, meyve bahçesini işleten özel firmanın kendilerini mağdur ettiğini ve paralarını ödemediklerini dile getirdiler. Meyve bahçesinin içinde projede olmamasına rağmen hayvancılıkta yapılmaya başlandığını, hayvanlar meyve ağaçlarına zarar verdiğini, kuruyan meyve ağaçlarının yerine ise yenilerinin ekilmediğini dile getiren köylüler, daha önce kendi arazilerinde arpa, buğdaylarını yetirdiklerini ve hayvancılık yaptıklarını ancak şu anda bu imkanlarının da bulunmadığını dile getirdiler. 

BAKANLAR İNCELEMELERDE BULUNMUŞTU 

Arazi sahibi köylülerin yıllardır mağdur edildiği ortaya çıkan sözde örnek projeyi, Bakanlığı döneminde Ahmet Eşref Fakıbaba ve dönemin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ziyaret ederek incelemelerde bulunmuştu. 

KÖYLÜYÜ MAĞDUR EDEN PROJE YILLARCA ÖRNEK PROJE OLARAK GÖSTERİLDİ

Yozgat’ın Kadışehri ilçesi Kabalı köyünde, 600 köylünün arazileri birleştirilerek devasa meyve bahçesi kurulmuştu. Bu proje, yıllardır örnek proje olarak tanıtılırken, projeyi hayata geçiren dönemin kaymakamı İsmail Şanlı’da bu projeden dolayı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın Tarım Bakanlığı döneminde TİGEM Genel Müdürlüğüne atanmıştı. Örnek proje diye lanse edilen projede köylülerin yıllardır mağdur edildikleri ortaya çıktı. Köylüler, arazilerini işleten firmadan haklarını alamadıklarını belirtirken, sorunlarının çözümü konusunda da hiçbir kimseden destek göremediklerini belirttiler. Son çare olarak örnek proje olarak gösterilen meyve bahçesinin önünde geçtiğimiz hafta eylem yapan köylüler Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan sorunlarına el atmasını istemişlerdi. 

ŞANLI TİGEM'DE DE TARTIŞMALI BİR GENEL MÜDÜRLÜK YAPMIŞTI 

Sözde bu projedeki başarısından dolayı TİGEM Genel Müdürlüğüne getirilen İsmail Şanlı, TİGEM’de de tartışmalı bir genel müdürlük yapmıştı.

LİYAKATLI YÖNETİCİLER GÖREVDEN ALINMIŞTI 

Göreve gelir gelmez üst kademe yöneticileri yani kurumun içinden gelmiş ziraat mühendis ve veteriner ünvanlı daire başkanlarının yaklaşık yüzde 70’ini görevden alarak yerlerine dışarıdan, meslek dışı personeli daire başkanı olarak atamıştı. Alınan daire başkanlarının hepsi işletmelerde ve kurumda her kademede görev almış, işinin ehli hatta ülke çapında eserleri olan kişiler olması dikkat çekmişti. Kurum kültürünü bilen yöneticiler yerine kurumla hiçbir alakası olmayan açık öğretim mezunu, ilahiyatçı, mimar vb meslekten insanlar atanmıştı. TİGEM’de konu uzmanı yöneticiler devre dışı ve atıl kalırken, Şanlı’nın atadığı personellerin bazıları kendisinden sonraki Genel Müdür döneminde teftişlik olurken, bazıları da siyasi güçlerinden dolayı hala görevlerine devam ediyorlar. 

GENÇ ÇİFTÇİ PROJESİNDEKİ SORUŞTURMA DEVAM EDİYOR 

Şanlı döneminde genç çiftçi projesi kapsamında tedarik edilen hayvanlardan dolayı kurumda uzun zamandır Bakanlık müfettişleri tarafından inceleme devam ederken Ardahan Cumhuriyet Başsavcılığının yolsuzluk iddiasıyla yürüttüğü soruşturma da devam ediyor.

TİGEM'DEN ALINDI İSTANBUL'A VALİ YARDIMCISI OLDU 

TİGEM Genel Müdürlüğünden alınan Şanlı, geçtiğimiz Ekim ayında İstanbul Vali Yardımcılığına atanmıştı. Burada da Paris-İstanbul seferiyle Türkiye’ye getirilen vatandaşlar karantinaya götürülürken bir kadının otobüsten indirilmesiyle patlak veren olayın sorumlusu olarak Şanlı’nın ismi gündeme gelmişti.  

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI OKTAY MAĞDUR OLAN KÖYLÜLERLE GÖRÜŞTÜ 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, tepkiler üzerine geçtiğimiz günlerde köylülerle telefonda görüştü. AK Parti Kadışehri İlçe Başkanı Hakan Özübek ve Kadışehri Belediye Başkanı İrfan Akın, beraberindeki Kabalı Köyü Muhtarı Şahin İbiş ile projeye katılan arazi sahibi köylüleri ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da bu ziyaret sırasında telefonla ulaştığı köy sakini çiftçilerle sohbet etti. Kabalı köyündeki Deveci Havzası Meyvecilik Entegrasyon Projesi'nin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından örnek gösterildiğine değinen Oktay, projenin çevre köylerde de yapılması için uğraş verdiklerini kaydetti.

Projenin sağlam temeller üzerinde geliştirilmesinin önemine işaret eden Oktay, "Burada sorunlar varsa bu sorunları çözerek yapmakta da fayda var. Bu projenin hem hayatta kalması ve geliştirilerek sürdürülmesi önemli. Her şeyden önemlisi sizin kazanıyor olmanızdır." ifadelerini kullandı. Köylülerin alacakları ile ilgili sorun yaşadığına dair bilgi sahibi olduğunu aktaran Oktay, bu sıkıntının giderilmesi için girişimlerde bulunduğunu ve problemin çözüldüğünü kaydetti. AK Parti İlçe Başkanı Özübek, köy muhtarı İbiş ve köylüler de bölgeye olan ilgisi için Oktay'a teşekkür etti.