Konyalı çiftçi Ahmet Yıldız, İç Anadolu bölgesinde ve özellikle Konya’nın Altınekin ilçesi ve çevre ilçelerde tarımsal sulamanın yeraltı suyu ile yapıldığını, sondaj kuyularının 200 ila 400 metrede olup büyük dalgıç pompalarla su çektiklerini belirtti. Yıldız, sondaj kuyularındaki sulama pompalarının 100 amper ile 150 amper elektrik çektiğini ve çiftçiye aylık 25 bin ile 40 bın TL arası sulamadan kaynaklı elektrik faturası geldiğini söyledi. Ahmet Yıldız; “Çiftçi bu faturaları hasat zamanında imkânlarını zorlayarak ödese de hasat öncesi nisan, mayıs ve haziran aylarında gelen faturaları ödeyememektedir.” dedi.

ELEKTRİK BORCUNDAN DOLAYI İCRALIK OLAN ÇİFTÇİLER VAR

Köykahvesi.com'un haberine göre, Yıldız; “Elektrik firması elektriği kesiyor ve mahsul susuz kalıyor. Çiftçi ödemek için bankalara gidiyor. Mahsulden kalacak üç kuruş para da onlara gidiyor. Çiftçinin para kazanabilmesi için, iyi bir tarım yapılabilmesi için hasat zamanlı ödeme şekli uygulanmalı. Çiftçi hasat edince faturasını ödemelidir. İkinci sorun ise; bazı çiftçiler 2019 ve öncesinden kalan elektrik borçlarından dolayı sorun yaşanmakta. Çiftçiler elektrik borçları nedeniyle icralık oldu. Abonelik iptal edilmiş durumda. Şu an Konya ve ilçelerinde birçok tarımsal sulama kuyuları icralık ve abonelikleri iptal edilmiş durumda.” İfadelerini kullandı.

ELEKTRİK BORÇLARI ERTELENSİN VEYA YAPILANDIRILSIN 

Ahmet Yıldız; “Nisan ve Mayıs ayında çiftçi için arpa ve buğday sulama ayıdır. Ayçiçek, pancar, mısır ve diğer mahsulleri ekip can suyu verme ayıdır. Kuyular borçlardan dolayı kapalı olması sebebi ile çiftçi toprağını sulayamıyor, Mahsul kaderine terk edilmiş durumda. Harman gelmeden, hasat edemeden çekilen emekler boşa gidecek. Şu günlerde elektrik borçları ertelenmez veya yapılandırma yapılmazsa çiftçi elektrik kullanamayacak ve mahsul sulanamayacak. Elektrik borçları ertelenmez, yapılandırma yapılmazsa bu çiftçi ailevi sorunlar ve geçim sıkıntısı çekmeye devam edecektir. Sulanmayan arazilerdeki mahsuller de kendi kaderine terk edilerek atılan tohum, gübre ve çekilen emekler boşa gidecektir. Lütfen elektrik borçları yapılandırılsın ve ertelensin.” dedi.

ELEKTRİK OLMAZSA ÇİFTÇİ TARLASINI SULAYAMAZ 

2019 yılında İzmir ‘de kurulan ve Türkiye’nin her yanındaki üreticilere ve tarım paydaşlarına destek olamaya çalışan Tarım Hukuku Derneği başkanı Av. Arsin Demir, konu hakkında açıklamada bulundu. Demir “ Salgın, tarımın ne kadar önemli olduğunu bize tekrar hatırlattı. Tarımsal üretimin devamlılığı için özellikle bu dönemde çiftçinin girdi maliyetleri düşürülmeli ve her türlü kolaylık sağlanmalı, destekler artırılmalı. Üretim için elektrik olmazsa çiftçi tarlasını sulayamaz ve ürününü yetiştiremez. Burada elektrik dağıtım şirketlerine kutsal bir görev düşüyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın kimsenin elektriği kesilmeyecek şeklinde talimatı vardı ve Tarım ve Orman Bakanımız tarımın milli savunma kadar önemli olduğunu vurgulamıştı. Elektriğe en çok ihtiyaç duyulan bu dönemde bu sorunu hep birlikte çözelim.” dedi.