Babadan miras tarlalar Ağustos ayına kadar intikal ettirilmezse mahkeme yolu gözükecek. Mahkeme araziyi 'ehil mirasçı' olarak seçeceği kardeşlerden birine veya 3'üncü bir şahsa satacak. Miras tarlalar, halkın genelini ilgilendirdiği için bir çok bölgede bilgilendirici toplantılar yapılıyor.

Kocaeli'nin Kandıra ilçesine bağlı Kocabayramlar Köyü'nde de miras tarlalarla ilgili olarak kapsamlı bir bilgilendirici toplantı yapıldı. Marmaragazetesi.com'un haberine göre Kandıra, Kocabayramlar Köyü gençlerinden Kocaeli Barosuna kayıtlı Av. Semih Ergün, Kocabayramlar Köy meydanında “Tarım Arazilerinin Miras Yoluyla Bölünmesi" konusunda bilgi verdi. Toplantıya katılımın yüksek olması dikkat çekti.

MİLYONLARCA VATANDAŞ İÇİN KRİTİK İKİ AYIN İÇİNDEYİZ

Avukat Semih Ergün, şunları kaydetti: “Tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesini engellemek amacıyla geçtiğimiz yıl Mayıs ayında çıkarılan kanun çerçevesinde tarla miras kalan çocuklara arazi bölünmeden aralarında anlaşmaya varmaları için bir yıllık süre tanıdı. Ve sonrasında vatandaşlara 3 ay ek süre verildi. Bu süre Ağustos'ta dolacak. Anne veya babasından miras kalan tarım arazisi olan milyonlarca vatandaş için en kritik iki ayın içindeyiz. Anlaşma sağlanamazsa ve intikal gerçekleşmezse mahkeme süreci başlayacak.

KİMSE KAFASINA GÖRE ARAZİ SATAMAYACAK

Eskiden anne ya da baba vefat ettiğinde arazi çocuklara paylaştırılıyordu. Herkes hisseli olarak tapuya yazılıyordu. Bu da tarım arazilerini parçalıyor ve parçalanan arazilerde yapılan üretim kimseye yetmiyordu. Kanundan sonra kimse kafasına göre arazi satamaz. Bu konuda üç usul belirledi. İlki, mirasçılar araziyi bedeli karşılığı tek bir kardeşin üzerine devredebilir, ikincisi tarlayı kurulacak 'aile malları ortaklığı' ile bütün mirasçılar birlikte işletebilir, üçüncüsü, arazi üçüncü şahsa satılabilecek."

Köyün gençlerinden Harita Mühendisi Vedat Acar'da; asgari tarımsal arazi büyüklüğü ve yeterli gelirli tarımsal arazi büyüklüğü kavramları, Mutlak tarım arazileri, Marjinal tarım arazileri, özel ürün arazileri, Dikili tarım arazileri, Örtü altı tarımı yapılan araziler hakkında gelen teknik soruları cevapladı.


MİRAS TARLALAR İÇİN SON ÜÇ AY UYARISI!