Ünye İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 'Miras Yolu ile Mülkiyet Devri ve Tarım Arazilerinin Satışı Paneli' yapıldı.

Ünye Ziraat Odası'nda gerçekleşen panele İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yetkin Esen, Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, Muhtarlar Derneği Başkanı Ahmet Ekici ve muhtarlar iştirak etti.


MÜLKİYET DEVRİ BİR YILDA TAMAMLANMALI

Panelde miras tarım arazilerinin mülkiyet devriyle ilgili olarak sunum yapan Ziraat Mühendisi Havva Akpınar, şunları kaydetti:

"Mirasçılar tarafından tarımsal arazilere ilişkin mülkiyet devirlerinin bir yıl içinde tamamlaması gerekmektedir. Eğer bu yıl aşılmışsa mahkeme yolu ile devirler gerçekleşir. Burada kanun yerin ekonomik bütünlüğünü korumaya almıştır. Devir işlemleri kanunun çizdiği kriterler yoksa mirasçılar arasında tarım işiyle uğraşan kişi üzerine verilirken o da kardeşlerine bu değerin karşılığını verecektir. Bu olmaz ise aile şirketi kurularak tarım arazilerini birlikte işleyeceklerdir.

MİRAS TARIM ARAZİLERİNİN SATIŞINDA KANUN DEVREYE GİRİYOR

Ziraat Mühendisi Gamze Uzunlar ise yaptığı sunumda miras kalan yerin satışında da kanunun devreye girdiğini belirtti. Uzunlar, şunları kaydetti:

"Arazilerin 10 hektardan az olması durumunda satışa izin verilmez. Tarımsal arazilerde, yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin altında ifraz yapılmaksızın, rehin, ipotek ve haciz gibi nedenlerle cebri satış yapılabilir. Yine tarımsal arazilerde, yeter geliri tarımsal arazi büyüklüklerinin altında ifraz yapılmaksızın ölünceye kadar bakma (ÖKBA) işlemi tesisi edilebilir. Paylı tarım arazilerinde kişinin tarım arazisi içinde ki pay miktarı dikkate alınarak ekonomik bütünlük değerlendirmesi yapılır"