Büyük umutlarla açıklanan Milli Tarım Projesi rafa mı kaldırılacak? Dünya gazetesi yazarlarından Ali Ekber Yıldırım, muhtemel kabine değişikliğinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in görevden alınması veya başka bir göreve kaydırılması durumunda Milli Tarım Projesi'nin önemli bir ayağı olan 'Milli Hayvancılık Politikasının' rafa kaldırılacağını iddia etti.

Tarımla ilgili açıklanan önemli projelerin akıbetinin hep böyle olduğunu ifade eden Yıldırım, “Yapılması gereken, Bakan değiştikçe değişmeyecek kooperatif odaklı ulusal bir politika uygulamaktır" dedi.

Yıldırım, 'Hayvancılıkta bitmeyen kriz' başlıklı köşe yazısında, ülke hayvancılığının içinde bulunduğu durumla ilgili olarak önemli tespitlerde bulundu.

Uygulanan yanlış politikalardan dolayı hayvancılığın içinden çıkılmaz bir krize sürüklendiğini vurgulayan Yıldırım, “Gelinen noktada sadece kırmızı et fiyatının artmasını önlemek için hükümet, yılda 400 ila 500 bin baş besilik hayvan ithal ediyor. Türkiye, sığır ithalatında Avrupa'nın lideri, dünyanın ikinci ülkesi konumunda" dedi.

Yıldırım'ın yazısında dikkat çeken başlıklar şöyle:

Öylesine çarpık ve yanlış bir hayvancılık politikası uygulanıyor ki ette fiyat artmasın diye, sütte fiyat düşmesin diye devlet piyasaya müdahale ediyor.

AVRUPA'DA İTHAL EDİLECEK HAYVAN KALMADI!

Bu kadar müdahale ve ithalata rağmen sektör krizden çıkamıyor. O kadar çok ithalat yapıldı ki Avrupa'da ithal edilecek hayvan kalmadı. Türk ithalatçıların yoğun ilgisi ile Avrupa'da hayvan fiyatları yükseldi. Son dönemde ithal edilen hayvanların kalitesi, niteliği tartışılıyor. Yaygın deyimle, ne bulsak ithal ediyoruz. Daha yüksek paralarla daha düşük kaliteli hayvanlar ithal ediliyor. Ayrıca, hayvanlarla birlikte ülkeye hastalıklar da ithal ediliyor. Besilik hayvan kalmadığı için damızlık hayvan getirilerek kesiliyor.

İTHAL HAYVANLARLA İLGİLİ CİDDİ İDDİALAR VAR!

Sadece besilik hayvanda değil, damızlık ithalatında da sıkıntı var. Nitelikli damızlık hayvan bulunamıyor. Özellikle genç çiftçilere verilmek üzere ithal edilen damızlık hayvanlarla ilgili ciddi iddialar var.

İNEKLER YİNE KESİME GİDİYOR!

Yetiştiricilerin üretim maliyetleri artarken, çiğ süt fiyatının düşmesi, buna karşılık kırmızı et fiyatının ise artması nedeniyle bugünlerde inek kesiminde artış olduğu gözleniyor. Bunu doğrulayacak veriyi Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) açıkladı. TÜİK verilerine göre, çiğ süt üretiminde düşüş yaşanıyor. Bunun en önemli nedenlerinden birisi inek kesiminin artması. Hiç bir yetiştirici süt ineğini kesmek istemez. Fakat, sütün para etmemesi, kırmızı et fiyatının da cazip olması nedeniyle inek kesimi hızlandı.

YATIRIM YAPANLAR SEKTÖRDEN ÇEKİLİYOR!

Bir başka önemli gelişme, 2010 yılından sonra verilen sıfır faizli kredi ile süt hayvancılığına yatırım yapanların bir bölümü sektörden çekiliyor. İnternette emlak şirketlerinin sayfalarına bakarsanız çok sayıda satılık çiftlik ilanı görürsünüz. Bazıları ise süt hayvancılığından besiciliğe geçiyor.

Hayvancılıkta iki yıldan bu yana "ırk değişimi" yaşanıyor. Sütün ucuz etin pahallı olması nedeniyle süt hayvancılığından et hayvancılığına kombine ırklara geçiş var. Süt ırkı Holstein inekler elden çıkarılıyor. Yerine kombine ırk olan Simental alınıyor. Simentalin süt verimi çok yüksek değil, fakat sütteki yağ ve kuru madde oranı yüksek. Et veriminin yüksek olması nedeniyle tercih ediliyor.

CANLI HAYVAN FİYATI ARTIYOR!

Simentale olan ilgi hem yurt içinde hem de dışarıda hayvan fiyatlarını artırdı. İç piyasada gebe düve Holstein (siyah-beyaz) inekler 8 ila 10 bin liraya satılırken,Simental ineklerin fiyatı 12 bin lira ile 13 bin 500 liradan alıcı buluyor. İthal hayvanların fiyatı da bu seviyelerde. Geçen sene 7 bin lira seviyelerindeydi.

FARUK ÇELİK GÖREVDEN Mİ ALINACAK?

Özetle, hayvancılıkta bitmeyen bir krizle karşı karşıyayız. Krize çözüm olur diye "Milli Hayvancılık Politikası" uygulanıyor. Muhtemel kabine değişikliğinde Faruk Çelik görevden alınır veya başka bir göreve kaydırılırsa, bu proje de rafa kaldırılır. Yıllardır hep böyle oldu. Yapılması gereken, bakan değiştikçe değişmeyecek kooperatif odaklı ulusal bir politika uygulamaktır."

TARIMDAN HABER