Kredi borçları yüzünden traktörleri haczedilen çiftçiler; yurdun pek çok ilinden Ankara’ya gelerek dertlerine derman arayacak. Tarım Kredi Kooperatifleri’nden ve Ziraat Bankası’ndan tarımsal kredi çekip yüksek faizden dolayı borçlarını ödeyemeyecek duruma gelen çiftçiler, sosyal medya platformları üzerinde örgütlenerek seslerini duyurmaya çalışıyor.

TZOB BAŞKANI BAYRAKTAR İLE SADECE 5 ÇİFTÇİ GÖRÜŞEBİLECEK!

Kredi mağduru çiftçiler, bugün 6'ncı kez Ankara’da seslerini duyurmaya çalışacak. Çiftçilerin buluşma yeri, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) olacak. Çiftçiler, TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar’dan şartlı randevu alırken, sadece 5 çiftçi Bayraktar ile görüşebilecek. Çiftçiler yapacakları görüşmede Şemsi Bayraktar’a sorunlarını anlatacak ve çözümü için yardım isteyecekler.

DAHA ÖNCE 5 DEFA ANKARA'YA GELEN ÇİFTÇİNİN YÜKSEK FAİZ SORUNUNA ÇÖZÜM BULUNMADI!

Halpostasi.com'un haberine göre, çiftçiler daha önce de 5 kez Ankara’ya gelmiş, Bakanlık önünde basın açıklaması yaparak seslerini duyurmaya çalışmıştı. Son iki senedir don olayları ve kuraklık başta olmak üzere iklim şartlarından olumsuz etkilenen çok sayıda üretici, üretimi finanse etmek için aldığı kredileri ödeyemedi. Birçoğunun traktörü, hayvanları ve arazisi ödenemeyen krediler karşılığında haczedildi. Ziraat Bankası bu borçlara istinaden haczettiği 2 bine yakın mülkün satış ilanını web sitesinden duyurdu.

Pandemi sürecinde sadece kredi borcu olan çiftçiler değil, borcu bulunmayan üreticiler de zor bir dönemden geçiyor. Türkiye’de yaş sebze ve meyvenin önemli bir kısmını piyasadan çeken turizm tesisleri devreden çıktı. İhracat konusunda hiçbir problem yaşamadığımız ülkeler bile salgın hastalık dolayısıyla ilave gümrük tedbirleri getirdi. Bu arada gıda fiyatları ve tarımsal üretimle ilgili dün ya piyasaları da daralan arz ve artan talep cenderesiyle başa çıkmaya çalışıyor.

Birçok ülkede yerli üreticiyi korumaya yönelik gümrük tarifeleri getirildi. İhracat ve ithalat süreçleri devletlerin katı uygulamalarıyla karşı karşıya kalıyor. Kimi ülkelerde tüketicinin gıdaya erişimi için de ilave tedbirler ve yerli üretimi teşvik eden uygulamalar başlatıldı. Genel olarak bütün dünyada ithalatı azaltıcı, yerli üretimi teşvik edici bir trend söz konusu. Ancak Türkiye, son yıllarda tarihinde hiç olmadığı kadar tarımsal ürün ithal ediyor.

Bunun yanında tarımsal desteklemeler, enflasyon ve döviz kurları karşısında yetersiz kalıyor. Olduğu kadarı da çok geç ödeniyor. Çiftçinin aldığı son desteklemeler 2019 yılındaki üretime ilişkin desteklemeler oldu. Geçen sene yılsonuna iki gün kala açıklanan desteklemeler oldu. Bu desteklerin yürürlük tarihi geçen senenin yılbaşı olsa da yıl boyunca ne kadar destekleneceğini bilmeyen üretici, haklı olarak desteklerin yönelttiği doğrultuda davranamadı. Bu gelişmelerin elbette tüketiciye de yansımaları olacak. Bunun ilk işaretleri gıda fiyatlarındaki kontrol edilemez artışla görülmeye başladı. Kredi mağduru çiftçiler Ankara ziyaretinden sonuç alamazlarsa seslerini duyuruncaya kadar Ankara ziyaretlerini sürdüreceklerini söylüyor.