Tarımda uygulanan yanlış politikalara MHP’den de tepki gelmeye başladı. MHP milletvekilleri TBMM Genel Kurulunda yaptıkları konuşmalarda gübre fiyatlarındaki artışa dikkat çekerek, çiftçi borçlarının yapılandırılması konusunda gerekli adımların biran önce atılmasını istediler. MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek ve MHP Malatya Milletvekili Mehmet Fendoğlu, TBMM Genel Kurulu'nda yaptıkları konuşmalarda, tarımda uygulanan yanlış politikalara dikkat çektiler. 

MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, tarımsal üretim girdisi artışının önemli kısmını oluşturan gübre fiyatına yapılan zamlara tepki gösterdi. MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, gübre fiyatlarındaki artışın sadece çiftçileri değil tüm ekonomiyi etkilediğini belirterek, Tarım Bakanlığı yetkililerinin gübre fiyatı artışlarına ürettiği mazeretlerin geçersiz olduğunu söyledi.

GÜBRE FİYATLARINDA ARTIŞ TÜM EKONOMİYİ KÖTÜ ETKİLİYOR

Gübre fiyatlarındaki artışın çifçilere ve ekonomiye olan kötü etkisine dikkat çeken MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, ''Tarımsal üretim girdilerinin önemli bir kısmını oluşturan gübre son bir yıl içinde yüzde 50'nin üzerinde zamlanmıştır. Gübre fiyatlarındaki bu artış, çiftçinin üretimine sekte vurmasının yanı sıra gıda fiyatlarında ve gıda enflasyonunda aşırı artışa sebep olacaktır.'' dedi.

TARIM BAKANLIĞI YETKİLİLERİNİN ÜRETTİĞİ MAZERETLER GEÇERSİZDİR

MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, ''Tarım Bakanlığı yetkililerinin gübre üreticileriyle yaptığı toplantıda sanayicinin haklı serzenişlerinin yanı sıra geçerli olmayacak mazeretleri tüm kamuoyu tarafından takip edilmektedir. Bu mazeretlerin başında gelen döviz kuru artışı tamamen geçersizdir. Zira geçen yıldan bu yıla kadar dövizdeki artış yüzde 20'yken gübre fiyatlarındaki artış yüzde 50'nin üzerindedir. Petrol fiyatlarıysa varil fiyatında artış bir yana yıl içinde düşüşler yaşanmıştır.

TARIM KREDİ VE GÜBRETAŞ DÜNYADAN BİHABER BORSA OYUNCUSU OLMANIN PEŞİNE DÜŞTÜ 

Bu arada çiftçilere destek olması gereken Tarım Kredi Kooperatifi ve alt kuruluşu GÜBRETAŞ dünyadan bihaber borsa oyuncusu olmanın peşine düşmüştür.'' dedi.

ZİRAAT BANKASI VE TARIM KREDİ BORÇLARINA MUTLAKA YAPILANDIRMA BEKLİYORUZ 

MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek de dolarda ve euroda düşüş olmasına rağmen maalesef gübre ve ilaçta bir indirim yapılmadığına dikkat çekerek, "Şubat, Mart ayları çiftçinin ekim zamanıdır. Buna mutlaka bir çözüm bulunması gerekiyor. Çiftçinin Ziraat Bankası'nda yüzde 5 ile ödeyemediği kredisini yüzde 20 ile yapılandırıp ödemesi mümkün değil. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi borçlarına mutlaka yapılandırma bekliyoruz" 

SULAMA MALİYETİ YÜZDE 80 ARTTI 

MHP Malatya Milletvekili Mehmet Fendoğlu ise çiftçilerin Malatya'da fidan sulamasına ortalama 29 TL öderken, bunun 2020 yılında yüzde 80 artışla 53 liraya çıktığını belirterek, "Bu artış durdurulmalı" dedi.