Tarım üreticilerinin içinde bulunduğu ekonomik krizi Meclis gündemine getiren MHP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Özyavuz, çiftçilerin kredi borçlarının faizlerinin silinmesini veya bahse konu borçların ertelenmesi talebinde bulundu. Ödenemeyen kredileri üzerinden çiftçilerin yaşadığı bir takım ekonomi sorunları dile getiren Özyavuz, ”3083 sayılı Toprak Reformu Yasası’yla arazi alan çiftçilerimiz bankalara ipotek veremedikleri için kredi kullanamamakta ve sıkıntıya düşmektedirler. Bu çiftçilerimizin tarımdan kaynaklı borçlarının faizlerinin silinmesi veyahut bahse konu borçların ertelenmesi Şanlıurfalı çiftçilerimizin menfaatine olacaktır” dedi.

”Banka faizinin altında ezilmekte ve sıkıntılı bir şekilde arazilerini kurtarmaya çalışmaktadırlar. Hükûmetin bu tapularlar ilgili bu çiftçilerin mağduriyetini önlemek amacıyla tekrar borçlarını yapılandırması gerekmektedir” diyen MHP’li İbrahim Özyavuz, konuşmasını şu şekilde sürdürdü;

"Şu anda tarım girdilerinin yüksek olması ve dünya tarımıyla rekabet edememeleri yüzünden bu arazileri alan vatandaşlar tapu senetlerini ödeyememektedirler. Dolayısıyla, Şanlıurfa’da tefecilerin ve banka faizinin altında ezilmekte ve sıkıntılı bir şekilde arazilerini kurtarmaya çalışmaktadırlar. Hükûmetin bu tapularlar ilgili bu çiftçilerin mağduriyetini önlemek amacıyla tekrar borçlarını yapılandırması gerekmektedir.

Ayrıca, toprak dağıtımı ve dağıtım parselleri hak sahiplerine ilk dört yıl ödemesiz 10 eşit taksitle ve her yıl bir senet taksit ödemesi şeklinde yapılmıştır. Toprak dağıtımının üzerinden otuz yıl geçmesine rağmen borçları bitmiş parsellerde miras hükümleri dışında intikal ve satış işlemi yapılamamaktadır, bu sorunun bir an önce çözüme kavuşturularak çiftçilerimizin mağduriyetinin giderilmesi gerekmektedir"