Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, Milli Tarım Politikası kararlarının uygulamaya girmesiyle, Türkiye'nin kanayan yarası durumunda olan tarım ve hayvancılık sorunlarının giderilmeye başlanacağını belirtti. Matlı, Havza bazlı modelle üretimin desteklenmesinin yıllardan beri arzu edilen üretim planlaması olduğunu belirterek, "Havza bazlı üretim Türk tarımı için büyük bir yenilik olacaktır. Talebe göre arz belirlenecek, ayrıca çiftçi de artık ne ekeceğini kaça satacağını bileceği için ürününden para kazanacaktır" dedi.

Mazot desteğiyle de çiftçinin ana girdilerinden biri olan akaryakıt giderlerinin yarı yarıya azalacağını dile getiren Matlı, şunları kaydetti:

"Mazot desteği, geçmiş zamanlarda pek çok kez söylenen ama bir türlü gerçekleştirilemeyen bir destek olacaktır. Böylece çiftçinin giderleri ve ürün maliyetlerinde önemli ölçüde azalma yaşanacaktır. Mera hayvancılığında ise atıl olan bölgeler destekleneceğinden daha ucuz bölgelerde katma değerli hayvancılık yapılmaya başlanacaktır. Yine hayvancılıkla ilgili olarak buzağı başına verilecek 750 liralık destekleme de yavruların ölü doğma ihtimalini azaltıp yeni doğanların bakımında ciddi bir etken olacaktır. Arazi toplulaştırması ise uzun yıllardır gündemdeki bir konu olarak bekliyordu. Hükümetimiz bu konunun da çözüme kavuşturulması konusunda çok önemli adım atmıştır."