Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonu (MTDF) Başkanı Mehmet Şerif Öter, Mardin’de elektrik sorunu çözülemezse ikinci ürün mısır ekiminin yapılamayacağını belirtti. Çiftçinin yaşadığı elektrik sorununu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a duyurmak için ortak basın açıklaması yapmayı planlayan ancak Valilik tarafından yasaklandığı için ortak basın açıklamasını yazılı açıklamaya çeviren MTDF Başkanı Mehmet Şerif Öter, “4 - 5 gün içerisinde tarımda kullanılan elektrik sorunu çözülemezse artık mısır ekilemeyecek” dedi. Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonu (MTDF) Başkanı Mehmet Şerif Öter, yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti: 

"Bu gün 10 Temmuz 2020 Cuma günü Mardin Kızıltepe ilçemizde kavurucu hava sıcaklığında; Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a sesimizi duyurabilmek amacıyla bu gün burada açıklama yapıyoruz. Bu Pandemi sürecinde STK. Başkanları, yöneticileri olarak, sağlık açısından bir araya gelmenin ne kadar sakıncalı olduğunun farkındayız. Fakat cefakâr çiftçilerimizin sıkıntısı, Mardin ekonomisi ve ülkemizin milli serveti söz konusu olunca ve konunun acili yetine binaen; Maske ve Sosyal mesafe ve tedbirlerimizi alarak Tarım sektöründe ve toplumsal alanlarda faaliyet yürüten sivil toplum örgütleri olarak sorumluluk bilinciyle açıklama yapmayı ve kamuoyunu bilgilendirmeyi insani bir görev olarak düşünüyoruz.

İKİNCİ ÜRÜN EKİMİ TEHLİKEDE 

Mardin ovamız kadim Mezopotamya topraklarının merkezinde yer almaktadır. Bu topraklar Dünyanın en verimli, bereketli topraklarıdır. Bu topraklarda Dünyanın en kaliteli buğdayları, kırmızı mercimekleri yetişmektedir. Yılda iki mahsul verim veren bu topraklarımız ülkemizin milli serveti olup, Hububat ihtiyacının % 20’sini,  İkinci ürün mısır ihtiyacının ise yaklaşık, 3/1 ini karşılamaktadır. İkinci ürün mısır ekim dönemindeyiz; Fakat sulama için hayati önemde olan elektrik sorunu çözülemediğinden ikinci ürün mısırın ekilememe riski söz konusudur.  4 - 5 Gün içerisinde tarımda kullanılan elektrik sorunu çözülemezse artık mısır ekilemeyecek.

MEZOPOTAMYA TOPRAKLARININ BOŞ KALMASI DÜŞÜNÜLEMEZ!

Mardin ovamızda ikinci ürün mısır ekilemeyecekse neler olacak? 

1- Ülkemizin iki milyon ton civarı ikinci ürün mısır üretimi kayıp olacak!

2- Tarıma dayalı Mardin ekonomisi ciddi etkilenecek!

3- Yirmi bine yakın çiftçi ailesiyle birlikte olumsuz etkilenecek!

4- Bu sektöre bağlı Nişasta, irmik, yem sanayii, hayvancılık sektörü, taşıma ve buna bağlı çalışan on binlerce işçi çok ciddi etkilenecek.

5- Ülke olarak İki milyon ton mısırı yurt dışından ithal etmek durumunda kalacağız. Yüz milyonlarca dolarımız başka ülkelerin çiftçisine gidecek.

6- Kayıp eden ülkemizin milli üretimi olacak; Ama bir avuç ithalat lobisi kazanacak.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın bu soruna el atmalarını bekliyoruz. 62 Dernek bileşeni bulunan Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonu, Kızıltepe ziraat odası, Çiftçiler derneği, Kızıltepe Çevre gönüllüleri Derneği, Kızıltepe Mıhellemiler derneği, Milli beka hareketi Kızıltepe ilçe başkanlığı olmak üzere 67 STK Olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konuya el atmalarını bekliyoruz.

AK. Partinin 18 yıllık iktidarı döneminde ülkenin her tarafına büyük hizmetler yapıldı, önemli projeler hayata geçirildi. 45 Yıl önce temeli atılan (GAP) Sulama kanalları hala Mardin ovamızda faaliyete geçmedi. Ülkemizin birçok yerine irili, ufaklı yüzlerce baraj yapılmıştır. Hiç birinin yapımı bu kadar uzun sürmemiştir. 

BU ŞARTLARDA ÇİFTÇİNİN MISIR EKMESİ MÜMKÜN DEĞİL 

Mardin çiftçisi kendi imkânlarıyla kazdıkları kuyular yer yer 400-500 metrenin, Altına inmiştir. Çiftçilerimiz Elektrikle su çekip, üretim yapmak zorundadır.  Baraj suyu ve sulama birliklerinin olduğu birçok yerde Mısır, Pamuk ve benzeri ürünlerin sulama ücreti dönüm başına 100 (YÜZ TL)’dır. Mardin çiftçisine gelen elektrik faturaları ise dönüm başına 1000 (BİN TL)’den az değil. Yani Mardin çiftçisi tarım sulamasında Diğer birçok bölge çiftçisinin on katı sulama ücreti ödemek zorunda kalıyor. Bu durumda çiftçinin mısır ekebilmesi mümkün değil. Çünkü gelen elektrik faturaları çiftçinin ürettiği ürün bedelinin iki katı ve bazen daha fazladır. Bu durumda (GAP) Sulama kanalları Mardin ovamızda faaliyete geçinceye kadar;  Devletimizin/ Hükümetimizin Milli servet olan tarımda kullanılan elektrik tüketimi konusunda çiftçilerin girdi çıktı maliyetlerini hesaplanarak ödeyebileceği oranlarda faturalandırılması ve fazla tüketim için destek sağlaması milli servet adına önemli ve gereklidir.

Bu sıkıntı aylardır gündemdedir, çiftçiler tohum, gübre almış ama mısır ekemiyor. Sorunun çözümü için sivil toplum olarak başvurmadığımız makam merci kalmadı. Sayın Enerji Bakanımız ve Tarım ve Orman Bakanımızın konuyla ilgili bilgileri vardır.

Başta AK. Parti olmak üzere Mecliste grubu bulunan siyasi Partilerin yetkililerine Whatsapp ve E- mail üzerinden bilgilendirmede bulunup, yardımcı olmalarını talep ettik. Son çare olarak Bu gün basın aracılığıyla Sayın Cumhurbaşkanımıza çağrıda buluyor ve yardımcı olmalarını bekliyoruz. Umudumuz Odur ki Sayın Cumhurbaşkanımızın çiftçilere sahip çıkacağı yönündedir. Devletimiz birçok kez zor duruma düşen iş sektörüne yardımcı olmuş, Kredi ve vergi gibi büyük oranlarda borçlarını silmiştir. Cefakâr çiftçiye sahip çıkmak herkesten önce gelmeli, Çünkü Çiftçi Üretiyor ve ülkeyi besliyor.