Gübre Üreticileri İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği Başkanı Metin Güneş, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Tarım ve Orman ile Ticaret bakanlıklarının, gübre fiyatlarındaki artışın önüne geçilmesi için ellerinden geleni yaptıklarını ifade etti. Türkiye’nin gübre konusunda dışa bağımlı olduğunu belirten Güneş, ham maddelerinin yüzde 90’ının ithal edildiğini, dolayısıyla yurt dışındaki fiyat artışlarından sektörünün de etkilendiğini söyledi.

Güneş, dünya amonyak üretimindeki sıkıntıların gübre fiyatlarına yansıdığını belirterek, “Yaz aylarında ton başına 440 dolar olan üre fiyatı, 830 dolara çıktı.” dedi. Gübre fiyatlarındaki artışın önlenmesi için yapılan çalışmalar kapsamında ihracatın kayda bağlandığını bildiren Güneş, şunları kaydetti:

“Bu alınan kararın tabii ki faydası olacaktır ancak dünyadaki fiyat artışları nedeniyle yeterli etkiyi göstereceğini düşünmüyorum. İç pazarda da fiyatları düşürmek için çalışmalar yapılıyor. Biz de dernek olarak bunlara destek veriyoruz. Bu konuda suçlu aramaktan ziyade nasıl çözüm bulunacağıyla ilgili çalışmalar yapılmalı. Gübre sektörü için finansal maliyetler azaltılabilir. Yurt dışından gelecek ham maddeler desteklenebilir. Bu ham maddelerin daha ucuz getirilmesi sübvanse edilebilir. Bunları bakanlıklarla görüşüyoruz. Bir dizi önlemlerin alınmasına devam edilecek. Çiftçimizin mağdur olmaması için el birliğiyle çalışmalar yapıyoruz.”