Lisanslı depoculuğa 5 yılda toplam 323 milyon lira destek sağladıklarını belirten Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Hedefimiz, lisanslı depoculuk sisteminin ülke genelinde yaygınlaşmasıyla birlikte, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) üreticiden yaptığı alımların tamamını lisanslı depolar üzerinden elektronik ürün senedi yoluyla gerçekleştirmek." dedi.

SON 3 YILDA BÜYÜK ARTIŞLAR MEYDANA GELDİ 

Özellikle son 3 yılda hem lisanslı depo şirketi sayısında hem de kapasitede büyük artışların meydana geldiğini belirten Pakdemirli, lisanslı depo şirketi sayısının 38'den 3,3 kat artarak 126'ya, lisanslı depo kapasitesinin ise 1,8 milyon tondan 4 kat artışla 177 noktada toplam 7 milyon tona ulaştığını bildirdi.

HANGİ ÜRÜNLER ÖN PLANDA?

Toplam kuruluş izni alan firma sayısının ise 232'ye yükseldiğini, kuruluş izni verilen kapasitenin 15,7 milyon tonun üzerine çıktığını aktaran Pakdemirli, "Lisanslı depoculukta ürün bazında hububat ile başlayan bu süreç, baklagiller ve yağlı tohumlar, pamuk, fındık, zeytin-zeytinyağı, kuru kayısı ve Antep fıstığının dahil olmasıyla giderek genişledi. Toplam lisanslı depoların bugün itibarıyla yüzde 99'unu hububat oluşturuyor. Diğer ürünlerde ise 13 bin 250 tonu fındık, 36 bin tonu pamuk, 5 bin tonu kuru kayısı, 2 bin tonu Antep fıstığı ve 13 bin 500 tonu zeytin veya zeytinyağı lisanslı deposu faaliyet göstermektedir. İnşallah bu kapasiteleri ihtiyaçlar doğrultusunda daha da artırmayı planlıyoruz." diye konuştu.