Pancar küspesine su katılır mı? Çiftçiye küspe parasına su mu satılıyor? 2018 yılında özelleştirilen Erzurum Şeker Fabrikasında küspeye tam dolum öncesi özel döşenen borularla su verilmesi sektörde büyük yankı buldu. Konuyla ilgili olarak fabrikadan hiçbir açıklama yapılmazken, fabrika yetkililerinin kendisini kuru madde oranını gerekçe göstererek savundukları kaydediliyor. Ancak küspe satışında katılan suyun düşülerek çiftçiye satılmaması buradaki mağduriyeti gözler önüne seriyor.

FABRİKA YETKİLİLERİNDEN KURU MADDE SAVUNMASI!

Sektörde uzmanlar, böyle bir olayın pek karşılaşılan bir durum olmadığının altını çizerken, fabrika yetkililerinin küspedeki kuru madde oranının çok yüksek olduğunu gerekçe göstererek küspeye su verilmesini savunmaları dikkat çekti. Çiftçiyi mağdur eden bu durumla ilgili olarak Erzurum Şeker Fabrikası ile ilgili bir inceleme başlatılmazken, fabrika yönetiminin görüntüyü çeken çiftçiyi kameralardan tespit ederek cezalandırdığı ortaya çıktı. Söz konusu görüntüleri çeken çiftçiye küspe satışı durdurulurken, fabrika yönetimi bununla da kalmayıp aynı soy isimdeki çiftçilere de küspe vermemeye başladı.

15 YILDIR KÜSPE ALIYORUM BÖYLE BİR DURUMLA KARŞILAŞMADIM

Görüntüleri çeken çiftçi hayvancılıkla uğraşırken, "15 yıldır fabrikadan küspe alıyorum. Bugüne kadar böyle bir şeyle karşılaşmamıştım. Yaşadığımız mağduriyetin önüne geçmek için görüntüyü çektim. Ancak bizi mağdur edenlerle ilgili bir işlem yapılmazken, fabrika beni cezalandırdı. Fabrikadan 200 tona yakın küspe alacağım var ama bana küspe vermiyorlar. Benimle hiç bir alakası olmadığı halde soy isimden dolayı amcamın oğluna da küspe vermeyeceklerini belirtmişler. Gerçekten ne yapacağımızı bilemiyorum" diyerek yaşadığı mağduriyeti dile getirdi.

BAKANLIK YETKİLİLERİ ÇİFTÇİNİN CEZALANDIRILMASININ MÜMKÜN OLMADIĞINI BELİRTMİŞTİ 

Diğer yandan Bakanlık yetkilileri, çiftçinin küspe satmayarak mağdur edilmesinin mümkün olmadığını, buna kesinlikle müsade etmeyeceklerini belirtmelerine rağmen görüntüyü çeken çiftçiye küspe satışının yapılmaması manidar bulundu.