Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile ortaklaşa hazırlanan ve 2019-2020 yıllarını kapsayan “Kuraklığa Karşı Toleranslı Buğday Çeşitlerinin Yayımı” projemizle ilgili Sivrihisar ilçemiz Elcik Mahallesinde Mesut ve Reis buğday çeşitlerini tanıtmak amacıyla tarla günü yapıldı.

Tarla gününe; İl Tarım ve Orman Müdürümüz Dr. Emine SEVER, Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Üretim Şefi Ercan YÜCEL ve Proje Lideri Dr. Soner YÜKSEL, İl Müdür Yardımcıları, Şube-İlçe Müdürleri, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda mahalle muhtarı ve çiftçilerimiz katıldı.

İlk olarak Tarla sahibi Zeki ES tarafından tarlada uygulamanın nasıl gerçekleştiği anlatıldı.

Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Proje Lideri Dr. Soner YÜKSEL de yayımı gerçekleştirilen Mesut ve Reis buğday çeşitlerinin özellikleriyle ilgili bilgi verdi.

İl Tarım ve Orman Müdürümüz Dr. Emine SEVER ise Tarla gününde yaptığı konuşmada:

“Toplam bütçesi 40.200 TL olan Kuraklığa Karşı Toleranslı Buğday Çeşitlerinin Yayımı projemiz ile 12 yıl süreli bölge adaptasyon ve verim denemelerinin yapılması, Enstitümüz tarafından tescil ettirilen kuraklığa toleranslı MESUT ve REİS buğday çeşitlerini Tarımsal Yayım Metotlarını kullanarak kısa sürede çiftçilere aktarılması amacıyla planlanmıştır. Sivrihisar İlçemiz buğday ekilişinin dörtte birine sahip olduğu için demonstrasyon bu sene Sivrihisar ilçemiz Elcik Mahallesinde yapılmıştır. Seneye de kısmet olursa demonstrasyonu Alpu ilçesinde yapacağız.

Özellikle küresel ısınma kaynaklı iklim değişikliklerinin etkili bir şekilde hissedildiği ülkemizde kuraklığa karşı önlem almamız ve Enstitülerimizin bu konuyla ilgili yaptığı araştırmaları çiftçilere göstermemiz asli görevlerimizdendir. Bu nedenle çiftçilerimizin kuraklıktan en az etkilenmelerini sağlamak amacıyla, Kuraklığa Karşı Toleranslı Buğday Çeşitlerinin Yayımı Projemizin çiftçilerimize faydalı olacağını ümit ediyoruz.

Projenin ilimiz ve ülkemiz tarımına hayırlı olmasını dileyerek, Projede emeği geçen çiftçimize, Araştırma Enstitüsü ve Müdürlüğümüz personeline teşekkür ediyorum.”  diyerek İl Müdürümüz Dr. Emine SEVER konuşmasını bitirdi.
Daha sonra Enstitü Müdürlüğü Üretim Şefi Ercan YÜCEL tarafından kuraklığa toleranslı buğday çeşitlerinin ekiminin yapıldığı demonstrasyon tarlasında bilgi verilmesiyle tören sona erdi.