Antalya’da üretilen sütün girdilerine zam yapılmasına rağmen ham süte zam gelmiyor. Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Simav, süte bir yıldır zam gelmediğini söyleyerek “Oynatmaya az kaldı” dedi

Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi ve 4. Meslek Grubu Üyesi Hüseyin Simav süte bir yıldır zam gelmediğini söyledi. 50 kilogram yemin 75 lirayken sütün 2 lira 30 kuruş olduğunu söyleyen Simav, şu anda 50 kilogram yemin 110 lira olduğunu sütün ise hala 2 lira 30 kuruş olduğunu söyledi. Üreticinin üretimden uzaklaştığını anlatan Simav böyle giderse süt kıtlığı yaşayacağımızı anlattı.

Ulusal Süt Konseyi adında bir çatı altında toplanmak için bir konsey kurduklarını belirten Hüseyin Simav, “Gemiyi batmaktan kurtarmak için çok büyük hayallerle kurduk. Biz de kurucusu olduk. Maalesef konseyden ses çıkmıyor. Bütün sivil toplum örgütleri, ‘Süt üretimi duracak, süt veren inekler kesime gidiyor. Konsey bu konu hakkında uyumamalı, uyanmalı’ diye herkes söylüyor. Ama maalesef konsey kulaklarını tıkadı. Konsey de Tarım Bakanlığı’nın güdümünde. Yani Tarım Bakanlığı ne derse o oluyor. Bakanlık da büyük ihtimalle süte zam gelmesini istemiyor. Süte zam gelirse ürüne zam gelir diye düşünüyorlar. Ürüne zaten defalarca zam geldi. Yeme de samana da yoncaya da zam geldi. Geçen sene 20 kuruş olan mısır silajı bu sene 50 kuruş. Bütün girdilerimiz arttı. Yüzde yüz zam olan girdilerimiz var. Ama sütümüze 1 yıldır zam gelmiyor” diyerek açıklama yaptı.

ÜRETİCİNİN CANINA YETTİ

Konseyin sanayici lehine çalıştığını anlatan Simav, 9 bölümü olduğunu söyleyerek bunların üçünün üretici örgütleri ayağından, üçünün sanayici ayağından, üçünün de Tarım Bakanlığı ayağından olduğunu ekledi. “Tarım Bakanlığı’nın kararları ne tarafa ağır basıyorsa tarafın dediği oluyor” diyen Simav, “Şu anda sanayici ürününe zam yaptı. Ama üreticiden sütü alırken ki fiyata zam olmadı. Ortada günah keçisi olan biz olduk. ‘Ürün fiyatını arttırmak isterseniz ette olduğu gibi ithal ederim’ korkusunu üreticiye dikte edip bastırmaktan başka yaptıkları bir şey yok. Üreticinin canına yetti. Son direnişlerini sergiliyor” dedi.

Küçük üreticinin özellikle çok zor durumda olduğunu anlatan Simav durumu “Oynatmaya az kaldı” diyerek özetledi. Antalya’da Korkuteli, Döşemealtı, Manavgat, Elmalı, Serik gibi bölgelerde süt üretiminin yapıldığını söyleyen Simav, “Antalya örtü altı üretiminde başarılı olduğu kadar sütte de başarılı. Yani süt üretimi de çok yüksek. Köylerde biraz genç varsa hayvancılık sayesinde duruyorlar. Yoksa onlar da şehre inecek. Hayvancılık bitme noktasına geldi. Tarım Bakanlığı süte bir an önce çözüm üretmezse süt veren hayvanlar kesime gidecek” diyerek bunun ileride et açığı yaratacağını ve ithale dönüleceğini ekledi.