Konya Ovası’nda hububat hasadının başlamasıyla birlikte çiftçi hasat ettiği ürününü satmak için Konya Ticaret Borsası (KTB) Elektronik Satış Salonu’na getirmeye başladı. Harman sezonun başlamasıyla birlikte KTB’ye gün içinde sezonun rekor ürünü 13 bin 661 ton mahsul geldi.

Günlük ortalama 10 bin ton mahsulün geldiği KTB’de ürünler, elektronik satış salonunda hızlıca işlem görüyor.

Hasat sezonunda yaşanan yoğunluk, Türkiye’nin salon satış hacmi en yüksek borsası olan Konya Ticaret Borsası’nda da kendini gösteriyor. Hasadın başlamasıyla birlikte geçtiğimiz Pazartesi günü borsaya 597 kamyonla gelen 13 bin 661 ton hububat işlem görerek rekora koştu. 

Elüs Piyasası Hareketlendi

Konya Ticaret Borsası’nın satış salonu işlemlerinde olduğu kadar Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) işlem piyasasında da liderliğini sürdürdüğünü ifade eden Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Hüseyin Çevik, aynı gün içerisinde BorsaKonya ELÜS İşlem Piyasası’nda 33 bin ton ürün karşılığı 41.5 milyon liralık işlem yapıldığının altı çizdi.

Devletin lisanslı depolara mal koyan üreticilere verdiği desteklerle birlikte lisanslı depolara ilginin her sene arttığının gözlendiğini belirten Çevik, bu nedenle 217 bin ton kapasite ile Türkiye’nin en büyük lisanslı depo kapasitesine sahip olan KTB kuruluşu olan ASLİDAŞ depolarına da yoğun olarak ürün geldiğini belirtti. 

Rekolte Biraz Düştü

Hasat sezonunda Borsaya gelen ürünlerin seri bir şekilde işlem görmesi için önceden tedbirlerini aldıklarını söyleyen KTB Başkanı Hüseyin Çevik, üretici, tüccar ve sanayiciye serbest piyasa koşullarında en iyi ortamı sağladıklarını belirtti. Borsaya gelen ürünlerin tüccar, sanayici ve çiftçi tarafından anlık takip edilerek hızlı, şeffaf ve gerçekçi bir fiyatla işlem gördüğünü ifade eden Çevik, sadece Konya’dan değil civar illerden de ürünlerin KTB’ye gelmeye devam ettiğini söyledi.

Kaliteli ürünün her zaman yüksek fiyattan alıcı bulduğunu belirten Çevik, aynı bölgenin aynı çeşidinin kaliteli olanının kalitesize göre yüzde 20-35 oranında fazla fiyat aldığına dikkat çekerek, kaliteli üretmeye dikkat çekti. Çevik, “Bu sezon Konya’da özellikle kıraç alanlarda kurak geçen Mayıs ayının etkisiyle bir verim düşüşü yaşanmaktadır. Diğer alanlarda sorun yok, fakat buğday rekoltesinin geçen senenin biraz altında, arpa rekoltesinin de ekim alanların çoğalması nedeniyle geçen seneler civarında olması tahmin edilmektedir.

Mayıs kuraklığı bir kez daha göstermiştir ki, iklime bağlı tarım yapılan sulama imkanı olmayan kıraç arazilere verilen destekler çiftçinin artan girdi maliyetleri de göz önüne alınarak yeniden değerlendirilmelidir. 8 yıldır 5 kuruş olan buğday desteğinin 10 kuruşa yükseltilmesi olumlu olmuş fakat yeterli olmamıştır. Bu desteğin bölgesel olarak yeterli yağış altında, sulu/ kurak farklılıklar ve maliyetler dikkate alınarak yeniden ele alınması ve 25- 35 kuruşa yükseltilmesi gerekmektedir” dedi. 

KTB Elektronik Satış Salonu Model Oldu

Elektronik Satış Salonu ile birlikte ürünlerini değerlendirmede önceliklerinin borsa olduğunu belirten üreticiler ise, bu sistemle birlikte gözlerinin arkada olmadığını belirtiyor. Ürünlerinin değerinde ve hakkaniyetle işlem gördüğüne inandıklarını ifade eden çiftçiler, sistem ile birlikte kendi ürünlerini de takip ettiklerini belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti.