Merhabahaber'den, İbharim Büyükeken'in haberine göre, çorak arazilerin tarıma elverişli hale getirilmesi için Osmanlı Sultanı 2. Abdülhamit Han’ın 1907 yılında hazırlattığı Konya Ovası Projesi (KOP)’un akıbeti yılan hikayesine döndü. Konya Ovası’nın 100 yıllık rüyası olan Göksu Nehri’nden beklenen su bu yıl da gelmedi.

GEÇEN YIL DENEME SUYU BIRAKILMIŞTI

Projenin önemli ayaklarından Mavi Tünel Projesi ile suyu Konya Ovası'na aktaracak 125 kilometre uzunluğundaki Apa Hotamış iletim kanalından deneme amaçlı su verilmişti. Suğla depolamasından bırakılan su, Karaman'ın Süleymanhacı köyündeki Acıgöl'e ve Konya'nın Çumra ilçesinin 10 kilometre güneydoğusundaki Hotamış depolamasına ulaşmıştı. Eski Hotamış Gölü üzerine inşa edilen 26 kilometre uzunluğu ve 580 milyon metreküp depolama hacmiyle dünyanın en büyük yapay gölleri arasında yer alacak. 2007 yılında başlanan Konya Ovası Sulama Projesi’nde çiftçinin büyük umutlarla beklediği Göksu nehrinin suyu hala Konya Ovası’na getirilemedi. Mavi Tünel Barajı ve Hotamış Depolaması arasına yapılan 125 kilometrelik kanal ise yıllardır tam anlamıyla bitirelemedi. 2015 yılında bitirilmesi planlanan kanala 2017 yılından bu yana 3 defa deneme suyu bırakıldı. Her deneme suyunda kanalda çökmeler meydana geldi.

ÇİFTÇİLERİN UMUTLARI YARIM KALDI

En son 2019 yılının Ağustos ayında kanaldan deneme suyu bırakılmıştı. Mavi Tünel’den bırakılan su düşük debi ile yaklaşık bir hafta boyunca Hotamış Depolaması’na bırakılmıştı. Çiftçileri umutlarından bu gelişmenin ardından kanalın sağlam yapılmadığı ortaya çıktı. Ağustos ayından bu yana kanala yeniden su bırakılmadı. Büyük meblağlar harcanan AHİ Kanalı’nın bir türlü tamamlanamaması en çok çiftçilerin tepkisine neden oluyor. Yer altı sularının sürekli çekilmesi ve enerji maliyetlerinin artması yüzünden zor günler geçiren Konyalı çiftçiler, dört gözle Mavi Tünel’den gelecek suyu bekliyor. Görünen o ki; Konya Ovası’nın beklediği su bu yıl gelmeyecek. Çiftçiler kanalın sağlam bir şekilde yapılmadığını öne sürerek, müteahhit firmayı suçladı.

GÖKSU’NUN SUYU BİR AN ÖNCE GETİRİLMELİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Konya Milletvekili Abdullatif Şener, 2005 yılında Maliye Bakanlığı dönemnde KOP için ödenek ayırdıklarını ve acil eylem planına bu projeyi aldıklarını hatırlattı. 15 yıldır projenin tamamlanmamış olmasının büyük bir beceresizlik olduğunu kaydeden Şener, “Bakanlığım döneminde KOP Projesi’ni acil eylem planına almıştık ve ödenek ayırmıştık. 2007 yılında bu projenin temeli atıldı. Aradan geçen 15 yıla rağmen Konya Ovası’na yer üstü suyu getirilemedi. Göksu Nehri’nin suyu hala denize akıyor. Konya Ovası acilen suya ihtiyaç duyuyor. Yer altı suları sürekli çekiliyor. Çiftçiler ise yer altı suyunu 200 metreden çıkarmaya başladı. Bu yüzden enerji maliyeti sürekli artıyor. Hükümet bu konuda acilen bir karar almalıdır. AHİ Kanalı bitirildi ama yeniden sökülüyor. Zamanında çürük yapılan kanal yüzünden herkes mağdur oldu. Konya çiftçisinin daha fazla bekleyecek vakti kalmamıştır” dedi.

APA-HOTAMIŞ İLETİM (AHİ) KANALI

Konya-Çumra 3. Merhale Projesi içinde yer alan AHİ Kanalı; Mavi Regülatöründen başlayıp, Hotamış Depolamasına kadar uzanan bir hatta Beyşehir-Suğla-Apa (BSA) Kanalı’nın 99+118 km’sinde yer alıyor. AHİ Kanalı’nın toplam iletim uzunluğu 124 bin 678 metre olup, hem sulama hem de derivasyon amaçlıdır. Mavi Tüneli’nden gelen 36 metreküp su ile BSA Kanalı akımlarını da alarak toplamda 70 metreküp debiyi taşıyabilecektir. Konya-Çumra 3. Merhale Projesi kapsamında, işletmeye alınan Bağbaşı Barajı ile inşası devam eden Bozkır ve Afşar Barajlarında toplanacak Yukarı Göksu Havzası suları, AHİ Kanalı vasıtasıyla Konya Kapalı Havzası’na aktarılacak ve Çumra ve Karapınar Ovaları’nda halen yeraltı suyu ile yetersiz sulama yapılan veya hiç sulanamayan 1 milyon 920 bin metrekare alanı sulayacak.