Merhabahaber.com'dan Eyyüb Karakuzu'nun haberine göre, son 1 aydır sürekli sorunlarının olduğunu dile getiren Karatay çiftçisinin sabrı taştı. Karatay'a bağlı 18 köyün çiftçisi, bir araya gelerek eylem yaptı. Çiftçiler, “Artık dayanacak gücümüz kalmadı. Kaybımız artıyor” dedi. Tarımın başkenti olarak nitelendirilen Konya’da bazı köylerde ciddi şekilde tarımsal sulama problemleri yaşanıyor. Özellikle Yarma, Göçü, Divanlar, Karakaya, Tatlıkuyu ve Zencirli gibi köylerde çiftçiler, susuzlukla boğuşuyor. Bölge topraklarının kanallardan gelen suyla buluşamaması, Beyşehir Gölü’nden bu yıl su alınamaması bölge çiftçisinin elini kolunu bağladı. Çiftçiler tarafından yetkililere tepkiler yağdı. Merhaba Gazetesi, bölgede yaşanan problemleri 30 Nisan'da da gündeme getirmişti.

KARATAY'DA BİR GRUP ÇİFTÇİ EYLEM YAPTI

Karatay'da bir grup çiftçi eylem yaptı. Kuraklıktan dolayı enerji maliyeti artan, köylerine kanallardan su getirilmeyen çiftçi, isyan etti. Çiftçiler, Konya-Adana karayolunu trafiğe kapattı. Traktörlerini yola indiren İsmil, Sakyatan, Hayıroğlu, Ovakavağı, Karakaya, Göçü ve Yarma Mahallesi çiftçileri, traktörlerini yola indirip her iki yönden de geçişe izin vermedi. İhbarla olay yerine polis ve jandarma ekipleri sevk edildi. Çiftçilerin, ova sulama birliğini protesto ettikleri, sulama birliğinin Beyşehir Gölünden temin etmesi gereken sulama suyunu getirmediğini belirterek, yetkililer bir çözüm bulana kadar yola açmayacaklarını söylediği öğrenildi. Jandarma ekiplerinin çiftçileri ikna çalışması sürürken, Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker de çiftçilerle görüşüyor.

CHP'Lİ HEYET BÖLGEYİ ZİYARET ETMİŞTİ

Karatay’ın köylerinde çiftçilerle bir araya gelen CHP Konya İl Başkanı Barış Bektaş da kısa süre önce bölgeyi ziyaret etmiş, “Buranın 10 katı parayı Kanal İstanbul için harcayacaklar. Konya’nın su sorunun çözümü için ciddi bir devlet projesi gerekiyor” demişti.

NE OLMUŞTU?

Yarma, Göçü, Divanlar, Karakaya, Tatlıkuyu ve Zencirli gibi birçok köye bu yıl kanallardan su akıtılmamıştı. Karatay’da bazı köylere su yetişmediğini söyleyen Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker ise şunları söylemişti: “Araziye su verebilmek için barajların dolu olması gerekir. Yarma, Göçü, Divanlar, Karakaya, Tatlıkuyu gibi köylerdeki araziler susuz kaldı. Beyşehir Gölü’nden bu yıl su alınamadı. 40-50 bin dekar alan sulanamıyor. Büyük bir verim kaybı olacak. Oda olarak zaten yeşil mahsül ekilmemesi konusunda çiftçiyi uyardık. Yeraltı kuyuları olmayan çiftçilerimizin zarar görmemesi adına yeşil mahsül ekimi yapılmasının daha doğru olacağını belirttik. Beyşehir Gölü’nden acilen su akıtılması gerekir. Ekinlere 2-3 kez su verilmesi gerekir. Dane çıkışında zaten yüzde 20’lik bir kayıp vardı. Mayıs yağışı olmazsa kıraç alanlardaki kayıp yüzde 50’yi bile bulabilir.”