Merhaba Gazetesinden Emre Özgül'ün haberine göre, Geçen yıl ayçiçek üretiminin bol olduğu Konya'da hasat döneminin ortasında bazı gerekçelerden dolayı ürün fiyatı 2 bin 850'lerden 2 bin 200'lere kadar düştü. TORKU'nun “Fiyat düşürmeyeceğim ama ödemeyi 3 ay vade ile yapacağım” ifadelerinin ardından alım yapan diğer 3-4 firma bu durumu fırsat bilerek, ayçiçek alım fiyatını 2 bin 200'e kadar düşürdü. Konya'da ayçiçek için lisanslı depoculuk faaliyetleri yürütülmediğinden çiftçi, elindeki ürünü düşük fiyattan vermeye mecbur kaldı. Gırtlağına kadar borçlu olan, ağır girdi maliyeti altında ezilen ve ektiği üründen de istediği karşılığı alamayan üretici, bu yıl ayçiçek üretiminden kaçtı. Konya'da yüzde 20'lere varan ayçiçek ekiminde azalma oldu. Bu yıl yağlık ayçiçek konusunda ülkeyi zorlu bir sürecin beklemesi de öngörüldü.
ÇİFTÇİ HASAT ORTASINDA KAYBA UĞRATILDI
Konya'da yağlık ayçiçek ekimi, geçen yıla oranla yüzde 15 ile yüzde 20 arasında azaldı. KONPADER Başkanı Ahmet Bestil, “Ayçiçek üreticisi, geçen yıl ekim yaptığına bin pişman oldu. Kaynak: Konya Ovasında ayçiçek ekimi azaldı!
Lisanslı depoculuk faaliyeti olsa, böyle bir durum söz konusu olmazdı. Üreticimizin geleceğini 3-4 firmaya bırakmamak gerekiyor. Yine aynısı olur mu düşüncesi ile çiftçi, ayçiçek ekiminden kaçtı. Bizim gözlemlerimize göre Konya'da yüzde 15 ile yüzde 20 arasında ayçiçek ekiminde azalış var. Zaten ayçiçeğin zahmetli bir üretimi var. Eylül ayının sonuna kadar sulama yapılır. Bu yıl daha fazla pancar ve mısır üretilecek” şeklinde konuştu.
AYÇİÇEK YAĞININ FİYATI DAHA DA ARTACAK
Türkiye'de bir buçuk milyon ton yağlık ayçiçek üretildiğini bunun 350 bin tonunun da Konya'da üretildiğini dile getiren Bestil, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Ürettiğimiz kadar da ithal ediyorduk. Koronanın yaşandığı şu süreçte artık dışarıdan da ürün gelmeyecek. Yani büyük bir sıkıntı bizi bekliyor. 15-20 gün içinde ayçiçek yağı yüzde 20 oranında zamlandı. Bundan sonraki süreçte tüm bu sıkıntılar bir araya getirildiğinde ayçiçek yağı fiyatında da daha fazla artışlar olacak. Geçen yıl devletin yağlık ayçiçek için açıkladığı taban fiyatı 2 bin 500 TL'ydi. Bu yıl fiyat henüz açıklanmadı. Ayçiçek üretimini teşvik etmek için bu yıl ayçiçeğin taban fiyatının en az 3 bin TL olmasını bekliyoruz. Hatta daha ilerisini söyleyeyim, bu yıl 4 bin TL'ye kadar bile alım yapılabilir.”
TARIMDANHABER
Güncelleme Tarihi: 13 Mayıs 2020, 12:52
Desteğini bile vermiyorlar bırakın vermeyi fatura teslim tarihlerini ha bire uzatıyorlar ihtiyaçları yok herhalde dışarıdan ithal ederler