Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Et ve Süt Kurumu’nun en önemli kombinalarından olan Sincan Et Kombina Müdürü Mehmet Tekinöz, Tarım Bakanlığına karşı açtığı davayı kazanarak, tekrar memuriyete geri döndü. Mahkeme kararıyla 16 Nisan’da Sincan Et Kombina Müdürü olarak eski görev yerine dönen Tekinöz’ün bu görevi sadece 20 dakika sürdü. Tekinöz, göreve başladığı gün 20 dakika içinde görevden alınarak, işletme müdürü yapıldı ve hakkında önceden hazırlanmış 7 disiplin cezası daha tebliğ edildi.

FİRMA ORTAĞI OLDUĞU GEREKÇESİYLE MEMURİYETLE İLİŞİĞİ KESİLMİŞTİ

Firma ortağı olduğu gerekçesiyle Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin oluru ile memurluktan ilişiği kesilen eski Sincan Et Kombina Müdürü Mehmet Tekinöz, Bakanlığa karşı açtığı davaları kazanarak memuriyete tekrar geri döndü. Geçtiğimiz yıl Mart ayında memurluktan ilişiği kesilen Mehmet Tekinöz, Ankara İdare Mahkemesine açtığı memuriyete geri dönüş davası ile hakkında açılan 6 tane disiplin cezası davalarının hepsini kazandı. 

MAHKEME PAKDEMİRLİ’NİN YETKİSİNİ AŞTIĞINA KARAR VERDİ

Mehmet Tekinöz, Milli Gazete’ye yaptığı açıklamada, hakkında verilen memuriyetten ilişiğinin kesilmesi kararının hukuksuz bir karar olduğunu ve bunun da mahkeme tarafından belgelendiğini belirtti. Diğer yandan yine hakkında verilen disiplin cezalarının da Et ve Süt Kurumu’nun Disiplin Amirleri Yönetmeliğine aykırı bir şekilde verildiğini bunların da mahkeme tarafından doğrulandığını dile getiren Tekinöz, mahkeme kararında ESK Genel Müdürü ya da Genel Müdür Yardımcısı tarafından verilmesi gereken disiplin cezasının doğrudan Tarım ve Orman Bakanı oluru ile verildiğini bunun da yetki unsuru yönünden hukuka uyarlılık bulunmadığı gerekçesiyle iptal ettiğini kaydetti. 

MAHKEMENİN KARARINI RAĞMEN 7 DİSİPLİN CEZASI DAHA VERİLDİ

Disiplin cezaları ile ilgili mahkemenin kararı ortada dururken, 16 Nisan’da göreve başlar başlamaz tekrar kendisiyle ilgili yine 7 tane daha disiplin cezasının tebliğ edildiğini dile getiren Tekinöz, bu disiplin cezalarını da yine mahkemeye taşıyacağını söyledi.  

NE OLMUŞTU? 

Bilindiği üzere hayvancılıkta 2018 yılında yapılan plansız ithalatın sonucunda hayvanlar besicilerin elinde kalırken, Et ve Süt Kurumu devreye girerek zarar eden besicilerin elindeki yüz binlerce hayvanı kesmek zorunda kalmıştı. 2019 yılında kombinalarda ESK tarihinde görülmemiş bir hayvan kesimi yapılırken, sadece Sincan Et Kombinası 270 bin besilik hayvan kesimiyle rekor kırmıştı. Kesilen yüz binlerce hayvanın eti özel sektörden kiralanan depolara konulurken, kiralanan depolarla ilgili skandal iddialar gündeme gelmişti. Bu iddialarla ilgili soru işaretleri hala tazeliğini korurken, 270 bin hayvan kesimi ile rekor kıran ve en çok depo kiralaması yapan Sincan Et Kombinası Müdürü Mehmet Tekinöz, ESK ile aynı alanda faaliyet gösteren firma ortağı olduğu gerekçesiyle geçtiğimiz yıl Mart ayında Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin oluru ile sessiz sedasız görevden alınarak memurluktan ilişiği kesilmişti. 

ANKARA İDARE MAHKEMESİNE AÇTIĞI DAVALARIN HEPSİNİ KAZANDI

Tekinöz, kendisinin 657 sayılı yasaya tabi olarak çalışmasına rağmen 399 sayılı Devlet Personel Rejimi kapsamında işlem yapılarak yasalara aykırı bir şekilde memurluktan ilişiğinin kesildiğini belirterek, Tarım ve Orman Bakanlığının aleyhine Ankara İdare Mahkemesine dava açmıştı. Tekinöz, 6 tane disiplin cezası davası ile memuriyete geri dönüş davasının hepsini kazanarak geçtiğimiz 16 Nisan’da Sincan Et Kombina Müdürü olarak tekrar göreve başladı. Ancak 20 dakika içinde Kombina Müdürlüğünden alınarak bu sefer işletme müdürü yapılan Tekinöz, yine 7 tane daha disiplin cezası tebliğ edildi. 

MİLLİ GAZETE ARALIK AYINDA GÜNDEME GETİRMİŞTİ

Ucuz et uygulamasında marketler ayağında yaşanan skandalın ardından besicileri desteklemek için ESK tarihinde en büyük besilik hayvan kesiminin yapıldığı 2018 ve 2019 yıllarında özel sektörden kiralanan depolarla ilgili iddiaları ve Sincan Et Kombina Müdürünün Bakan oluru ile sessiz sedasız görevden alınmasıyla ilgili gelişmeleri, Aralık ayında yaptığımız ‘Et ve Süt Kurumu’nda neler oluyor? Kim bu Bakan Yardımcısı?’ başlığı ile gündeme getirmiştik.