CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, partisinin bugünkü grup toplantısında yaptığı konuşmada tarımla ilgili öne çıkan başlıklar şöyle:

7 YILDIR İTHALAT YAPILIYOR! HANİ ÜRETİM ARTACAKTI?

Kırmızı et üreticileri… TÜİK'in başkanvekili açıklama yaptı, “Et üretiminde yüzde 23 azalma var." Yahu 7 yıldır siz ithalat yapıyorsunuz hani üretim artacaktı? Yapmadılar, üretim azaldı. 5 milyar dolar para ödedik. Dışarıya ödüyorsun, ona kazandırıyorsun. Senin kasabın, senin besicin cezalandırılıyor. 70 bin kasap esnafına sesleniyorum. Sen bunun hesabını sandıkta sormak zorundasın kardeşim. Bizim kasapları Sırp kasabına teslim ettiler. Besmelesiz eti getirdiler, löp eti getirdiler. Halka yedirmeye çalışıyorlar, sen otur onu sarayında kendin ye.

TÜTÜNÜ YOK ETTİLER SIRA FINDIĞA ÇAYA GELDİ!

Fiskobirliği kurdu, toprak mahsülleri ofisini kurdu, TARİŞ'i kurdu; sırf üreticilerini kurdu. Şeker fabrikalarını kurdu. 1924'de çay üretimini başlattı. Ve bunların tamamı şimdi işlevsiz hale getirildi. Fiskobirlik devre dışı bırakıldı, tarım kredi kooperatiflerin ne yaptığı belli değil. Yeteri kadar devlet desteği alamıyorlar. Tütünü yok ettiler, sıra geldi fındığı ve çayı yok etmeye.

81 BİN TON BEZELYE İTHAL EDİLDİ

81 bin ton kurutulmuş bezelye ithal edildi. Yahu bizim ülkemizde bezelye mi yetişmiyor? Niye ithal ediyorsunuz? Çünkü ithalatçı iktidara yakın birisidir. Onlar da sırtını siyasete dayamışlardır. Kimse üreticiyi dinlemiyor.

ÇİFTÇİDEN YÜZDE 4 VERGİ ALINIYOR!

Aşar vergisini kaldırdı gazi Mustafa Kemal Atatürk. Bunlar çiftçinin üretiminden yüzde 4 vergi alıyorlar. Sen Atatürkçü olamazsın kardeşim. Atatürkçü olman için çiftçiyi koruyacaksın, vergiyi sıfırlayacaksın.

MAZOT 5 LİRAYI AŞTI NE YAPACAĞIZ?

Çiftçilerle yaptığım toplantıda 'mazot 5 lirayı aştı ne yapacağız' dediler. Gübre, ilaç dünyanın parası dediler. Birisi dedi ki “biz artık çiftçilikle hiç uğraşmayacağız, bu dertlerimiz de olmayacak" Ama sevgili kardeşim, sen üreteceksin, sen çalışacaksın akıl teri ile alın terini bir araya getireceğim"

TARIMDAN HABER