ÖZEL HABER

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba, Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi olmamasına rağmen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2016 bütçe görüşmelerine katıldı. Ağbaba, “Kayısı üreticilerinin bir başka derdi TARSİM. Maalesef, TARSİM don ve doludan kaynaklı zararların karşılanması için sigortalıyor ama TARSİM'in sigorta şartları çok zor olduğu için, primlerin yüksekliği, hasar tespitindeki anlaşmazlıklar, çiftçi kayıt sistemine geçişin önündeki engeller üreticiyi TARSİM'den kaçırıyor. Bu kaçış 2014-2015 yıllarında devam etti. Malatya'da ürünlerini sigortalayanların oranı yüzde 45'lere kadar düşüyor. 100 bin liralık kayısı için üreticiler TARSİM'e 13 bin TL para ödüyor, 100 bin liralık fındık için ise üreticiye 7 bin lira prim ödüyor. Elbette ki fındık üreticilerimizin de haklarını savunuyoruz ama kayısı üreticisine yapılan ayrımcılığı da kabul etmek mümkün değil. 2 kat daha fazla prim ödüyor kayısı üreticisi, daha az kazandığı hâlde. 10 binlerce üreticisi bulunan Malatya TARSİM'in yedi yılda yaptığı toplam boliçe sayısı 65 bin. Bu rakam bile üreticilerin TARSİM'e bakışını gösteriyor ve küstüğünü gösteriyor" dedi.

KAYISIYA KANALİZASYON SUYU VERİLİYOR

Malatya'nın sulama sorununun hala çözülemediğinin altını çizen Ağbaba, “Zaman zaman, suyun kıt olduğu zamanlarda maalesef kanalizasyon suyundan borular kırılarak kayısı bahçeleri sulanmakta. Bunun da siyasetin ayıbı, yönetenlerin ayıbı olduğunu düşünüyorum" diye konuştu. Kayısıya destek verilmemesini de eleştiren Ağbaba, “Dünyada kuru kayısı üretiminin yüzde 85'ini tek başına Malatya karşılıyor. Maalesef, yüzde 85'ini karşılıyor ama bu konuda hak ettiği desteği alıyor mu? Hayır diyebiliriz. Kayısıyla ilgili alan bazlı destek verilsin, üreticiler rahat bir nefes alsın dedik, konuyla ilgili önceki Bakan Sayın Kutbettin Arzu'ya başvurduk, “Kayısı kâr eden bir ürün, desteğe ihtiyacı yok." denildi. Daha sonra size başvurduk soru önergesiyle, alan bazlı destek verilirse kayısı üreticileri daha rahat üretim yapacaklar dedik, Malatya ekonomisi her anlamda gelişecek dedik, herkes zenginleşecek dedik ama maalesef siz de bu konuyla ilgili olumlu bir cevap vermediniz, “Kayısının desteğe ihtiyacı yok." dediniz. Tabii, Tarım Bakanlığından yıllardır desteklenen birçok ürün var, bunların desteklenmesine karşı çıkmıyoruz, fındık gibi, diğer ürünleri desteklemenize karşı çıkmıyoruz ama kayısının da desteklenmesini istiyoruz, bu konuda ayrımcılığı kabul etmediğimizi söylemek istiyorum. Malatyalıların yıllardan beri alan bazlı desteği beklediklerini söylemek istiyorum" değerlendirmesi yaptı.

DON FELAKETİNE 2 BİN TL VERİLDİ

Önceki yıllarda Malatya'da don olayı olduğunu ve Malatya'daki kayısının tamamen yandığını aktaran Ağbaba, “Hükûmet don konusunda destek vereceğini söyledi, dönüm başına 41 lira destek verdi, üstelik de en fazla 50 dönüme ama bilin ki kayısının bir günlük yevmiyede 40 TL'nin üzerinde, en büyük bahçeye 2 bin TL yardım yapıldı. Yanı başımızdaki bir başka ile -kıskandığımız için söylemiyoruz- bunun tam 3 katı destek verildi, onu da belirtmek istiyorum. Alan bazlı desteğin kayısıyla ilgili hayati bir konu olduğunu söylemek istiyorum" ifadesini kullandı.

KAYISI KONSEYİ KURULSUN

Kayısının ülke ekonomisine her yıl ortalama 350 milyon dolar katkı sağladığına işaret eden Ağbaba, “Malatyalılar bu rakamın 2'ye ve 3'e katlanmasını istiyor. Kayısının üretiminin ve tüketiminin çeşitlendirilmesi, pazarlamasının genişletilmesini istiyorlar. Malatyalılar sahipsiz kayısıya sahip arıyor, fındığın, pamuğun, turunçgillerin, zeytinin ulusal konseyleri var ama kayısını yok. Ulusal kayısı konseyinin kurulmasıyla ilgili Malatyalılar tarafından yönetmelik taslağı 2010 yılından beri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında bekletiliyor. Tam altı yıldır bekleyen bir yönetmelik olur mu, bu konuyu da sizin takdirlerinize bırakıyoruz, bu konuda destek istediğimizi belirtmek istiyoruz" önerisi yaptı.

435 TL PRİMİ NASIL ÖDEYECEK?

Çiftçinin BAĞ-KUR primlerine gelen zamdan olumsuz etkilendiğini belirten Ağbaa, “2015 yılında 303, temmuzda 322 olan BAĞ-KUR primleri 2016 yılında 435 TL oldu, 200 lirayı, 250 lirayı ödeyemeyen çiftçinin şu anda 435 lira ödemesi mümkün değil. Bu konuda Türkiye'nin birçok yerinden şikâyet geliyordur ama geçtiğimiz hafta Malatya'da aldığımız en çok şikâyet buydu, bu konuda düzenleme yapılmasını istiyoruz" dedi.

MERALAR PEŞKEŞ ÇEKİLDİ

“Son üç dört yılda Malatya'nın en verimli meraları birilerine peşkeş çekildi, birçoğu hâlâ kullanılmıyor" diyen Ağbaba, çok ciddi üretimin yapıldığı Malatya'nın yaylalarıyla ilgili sorunları da sıraladı: “Yol yok, su yok, hiçbir altyapı yok, ona rağmen üretim yapıyorlar bir fabrika gibi.Yayla üreticilerine birazcık destek verilebilirse... Bir fabrika gibi çalışan, bence vatan görevini yapan, yaylada hayvancılık yapan insanların desteklenmesi gerekiyor. Malatya'nın Arapgir'inden Yeşilyurt'una, Yazıhan'dan Hekimhan'ına kadar birçok yaylada eğer üretim desteklenebilirse, birazcık altyapıda destek verilirse bu sorunların biteceğini düşünüyorum ben"