Bakan Çelik, Çaykur Genel Müdürlüğünde düzenlenen ve yaklaşık üç saat süren 'Çay Sektörü Değerlendirme Toplantısı'nın ardından gazetecilere yaptığı değerlendirmede, çay sektör temsilcileri ile bir araya gelerek, üretici sorunlarını, arazi durumunu, özel sektörün yaşadıklarını ve Çaykur bünyesinde olup bitenleri değerlendirdiklerini kaydetti.

Toplantının verimli geçtiğini ifade eden Çelik, “Çaykur, son derece başarılı ve üreticiyle iç içe, üretilen çayın neredeyse yüzde 50'sini alan, son derece güzel diyaloğu olan, üretici dostu bir müessesedir. Çaykur ile ilgili sorun alanları ihdas etmeye çalışılıyor ve böyle bir sorun olmadığını vurgulamamız gerekiyor" dedi.

Türkiye'ye giren kaçak çaya karşı gerekli tedbirlerin alınacağı bilgisini veren Çelik, "Karadeniz toprağı az olan bir coğrafya. Burada var olan arazilerimiz bölünmüş, parçalanmış. Nasıl birlikte bir yönetim anlayışını sürdürebiliriz? Çünkü yüzde 95'i 10 bin metrekarenin altında. Araziler parçalanmış ve bu şekilde bir verimden bahsetmek çok zor. Gönüllülük esasına göre işçilerimizle üreticilerimizle konuşarak birlikte sektörü nasıl daha verimli bir yönetime dönüştürebiliriz? Değerlendirme yaptık."

'ORGANİK TARIMDA İTTİFAK VAR'

Çelik, bölgede organik tarım ve organik çay konusunda ittifak olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Bu bölgenin iklimi de coğrafyası da organik tarıma son derece uygun. Tüm sivil toplum üreticilerinin ve tüketicilerin kanaatleri bu doğrultuda. O halde organik tarımla kaliteyi yakalamak, kaliteyi istediğimiz noktaya taşımak, daha sonra da pazarda göğsümüzü gere gere yer almak için çalışma gerçekleştirmek hedefindeyiz. Türk çayı dediğimizde, bahçeden bardağa geldiği ana kadar berrak ve net bir şekilde bilindiği, dünya piyasalarında yer alan bir çaya dönüşüm için verimli bir toplantı oldu."