Sözcü gazetesinden Müslüm Evci'nin haberine göre, Türkiye'nin en fazla pancar kotasına sahip ve şeker ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan Konya Şeker'in borcu Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) 2021 yılı Mayıs ayındaki raporuna yansıdı.

17 MİLYAR 863 MİLYON BORÇ 

Raporda, Konya Şeker ile ilgili 31 Aralık 2020 tarihi itibariyle grubun toplam öz kaynaklarından 2.999.462.553 TL açık verdiği, ayrıca kısa vadeli yükümlülükleri dönen varlıklarını 3.279.210.287 TL tutarında aştığı belirtildi. Raporda grubun net borcunun ise 17 milyar 863 milyon lira olduğu yer aldı.

DEZENFEKTAN ÜRETİMİ DE YAPMIŞTI

Konya Şeker, pandemi döneminde pancar küspesinden alkol üretimi de yapmış ve ciddi kar elde etmişti. Konya Şeker, Türkiye'nin en büyük üretim kapasitesine sahip Çumra Şeker Fabrikası ve Türkiye'nin önemli gıda markası Torku'yu da bünyesinde barındırıyor. 

ZARARIN SEBEBİ SOMA VE KANGAL TERMİK SANTRALLERİ

SPK raporunda ayrıca grubun net dönem zararının büyük ölçüde toplam 1 milyar 670 milyon dolara satın aldığı Soma ve Kangal Termik Santralleri’nin satın alınması sırasında yapmış olduğu borçlanma ve kullanmış olduğu kredilerin kur farkı ve finansman giderleri sebebiyle meydana geldiği ifade edildi.