ÖZEL HABER / Tarım Kredi borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili TBMM'ye sunulan Torba Yasa, çiftçiler tarafından büyük bir sevinçle karşılanırken, taslaktaki bazı belirsizlikler kafaları karıştırdı. İYİ Parti'nin Tarım ve Kırsal Kalkınmadan Sorumlu Başkan Yardımcılığının resmi twitter hesabı olan İYİ Tarım'dan yapılan paylaşımda, Torba Yasa ile getirilen yapılandırmanın çiftçinin beklentisini karşılamaktan uzak olduğuna dikkat çekildi. Torba Kanununda çiftçi borçlarından sadece Tarım Kredi Kooperatiflerine olan takipteki borçların yapılandırmasının yer aldığı, diğer bankaların ise kapsam dışında tutulduğu kaydedilirken, kredinin alındığı zamana ait faiz oranlarının ise yükseltilerek güncel oranlara çekildiğine işaret edildi. 

Yapılan paylaşımda şunlar kaydedildi: 

"Alındığı zamana ait faiz oranları ise güncel oranlara çekiliyor. % 11 olan faiz oranları %18'e; %5 olan faiz oranı ise %12'ye çekiliyor. Normal faiz oranlarından 1'er puan daha fazla oranlarla. Borç artıyor, artan borç taksitlendiriliyor. 

Yapılandırma için Ekim 2021 tarihinde toplam yapılandırılmış borcun %30'nun peşin ödenmesi koşulu getiriliyor. 

Görünen şu: Zarar'da olan yine sadece çiftçi olacak.

Oysa ister yapılandırılsın ister yapılandırılmasın biz verdiğimiz  sözün arkasında olacağız. Takipteki tüm banka ve finans kurumu çiftçi borçlarını alındığı koşullarda, masrafsız, ek faizsiz 1 yıl ödemesiz, ertesi yıl faiz ödemeli, 5 yıl eşit taksitli olarak tasfiye edeceğiz. Tek şartımız "üretime devam etmek" olacak" 

KURNAZLIK SEZİNLİYORUZ

Diğer yandan İYİ Parti Tarım ve Kırsal Kalkınmadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Ergin Kahveci, İYİ Tarım Resmi Twittear hesabından yapılan paylaşımlarla ilgili değerlendirmede bulunarak, paylaşımların taslaktaki bilgiler ışığında yapıldığını belirtti. Kahveci, "Meclis'teki görüşmelerde detaylar netleşecek ancak taslaktan anladığımız kadarıyla yine kurnazlık sezinliyoruz" dedi. Kahveci, İYİ Parti olarak konunun takipçisi olacaklarını ve kararın çiftçinin lehine çıkması için mücadele edeceklerini kaydetti.