İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in partisinin grup toplantısında hükümetin tarım politikasınına yönelik eleştirileri dikkat çekti. Akşener, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'yi görevden almasını isteyerek, "Çiftçimize bir kez olsun iyilik yap Tarım Bakanı’nı paketle. Şu mübarek ramazan önce milletimizi sevindir" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı ekonomide refom paketinde gıda israfıyla ilgili değerlendirmelere de tepki gösteren Akşener, şunları kaydetti: 

DİJİTAL TARIM PAZARI ELEŞTİRİSİ 

"Bir de ayrıca; Sayın Erdoğan konuşmasında, bu ülkeyi 20 yıla yakındır yöneten kendisi değilmiş gibi, 19 milyon ton gıdanın, israf edildiğinden dert yandı. Biz İYİ Parti olarak, bu konuyu kurulduğumuz günden beri işleyip, israf ekonomisini azaltmak için ne yapılması gerektiğini anlatıyoruz. İsrafın en büyük nedeni; hasat kayıpları, pazara indirme kayıpları, ambalajlama ve tasnifleme kayıpları, iklimlendirme ve soğuk depolama kayıpları, lojistik kayıpları, pazar ve raf kayıplarıdır. Biz bunu kaç zamandır söylüyoruz, ama Sayın Erdoğan daha yeni duymuş. Diyor ki; ‘Tarlada ve hallerde kalan, taze meyve ve sebzeleri, piyasaya kazandıracak, mekanizmalar geliştireceğiz.' Bunu da, dijital tarım pazarıyla yapacaklarmış.

PATATES VE SOĞAN ÜRÜTİCİSİNİ MAĞDUR EDMEZSENİZ REFORM PAKETİNİZİ SAVUNACAĞIM

Sayın Erdoğan, bu kürsüden daha iki hafta önce, depolarda çürüyen, patates ve soğan konusunu anlattım. Sen ise, oralı bile olmadın. Ama, madem gıda israfı konusunda, aniden yeni bir hassasiyet geliştirdin, o zaman, işte sana fırsat… İşe oradan başla. Bak buradan söz veriyorum; eğer patates ve soğan üreticisini, bu sene mağdur etmezsen, ben de, ‘reform paketinin bu bölümü başarılı olmuş' diyeceğim.

GEL BİR İYİLİK YAP, TARIM BAKANI’ PAKETLE

Mardinli bir çiftçi kardeşimin söyledikleri yenilir yutulur değil. Bir zulme dikkatinizi çekmek istiyorum. Çifçiye verilen destekleme primi var ya. O Ziraat Bankası’ndaki bir hesaba yatıyor. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile yeni bir sistem kurulmuş. Çiftçinin alacağı önce o hesaba gidiyor ve DEDAŞ’ın alacağı varsa o paradan kesiliyor. Çiftçiye de hiçbir şey kalmıyor. Lafa geldi mi çiftçimize şöyle prim verdik, böyle destek olduk diye hava atıyorsunuz.

Sayın Erdoğan millet üretmek istiyor sen tarlaları ateşe veriyorsun. Milletimiz bunu hak etmiyor. Şanlıurfalı çiftçi kardeşimizin söyledikleri damat bakanın ruh ikizi tarım bakanı için adeta ders niteliğinde. “Buralar çok verimli topraklar. GAP’ın yüzde 48’i tamamlandı ama yüzde 52’si kaldı.

İstanbul’a Kanal yapacaklarına buraya sulama kanalı yapsınlar” diyor. “Urfa, Mardin, Batman el ele verir birkaç sene de Hollanda’yı yakalar sonra da geçeriz.” diyorlar. Bugüne kadar açıkladığın en iyi paket, damadını paketlemendi. Dolar anında bir lira düşmüştü. Bu kez de çiftçimize bir kez olsun iyilik yap bu kez de Tarım Bakanı'nı paketle. Şu mübarek ramazan önce milletimizi sevindir.