Eroğlu, son yıllarda hayvan ithalatının giderek arttığına dikkat çekerek, “Türkiye üretim konusunda daha hassas hareket etmeli.  Kendi tüketeceklerini üretemeyenler başkalarının ürettiklerini tüketirler ama bir şartla. Onların istediği kalitede ve fiyatta. Dolayısıyla bağımlı hale geliriz” dedi.

Tarım ve hayvancılık ülkesi olarak bilinen Türkiye son yıllarda giderek ithalata bağımlı hale geldi. Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, Milli Gazete'ye önemli değerlendirmelerde bulundu.Türkiye’nin hayvan ithalatının 1990’lı yıllarda başladığını dile getiren Eroğlu, “O günden bugüne ithalat yapılıyor. Damızlık ithalatı verimi artırmak ve kaliteyi artırmak için yapılır. Bugüne kadar milyonlarca hayvan gelmiş fakat sürdürülebilirliği başaramamış. Hala ithalat yapılıyorsa demek ki üretimde verimliliği sağlayamamışız. Ülkemiz geçtiğimiz yıllarda tarım ve hayvancılık ülkesi olarak anılırdı. Ama bugün tarım ve hayvancılık ülkesi özelliğini kaybetti” ifadelerini kullandı.

DESTEKSİZ HAYVANCILIK OLMAZ

Özellikle 2018 yılında hayvan ithalatının arttığını ve ithalatın hala devam ettiğini vurgulayan Eroğlu, “Hala milyonlarca hayvan ithal ediliyor. Bunun yanında yem üretiminde de sıkıntı olduğu için hayvan yemi de ithal ediliyor. Türkiye üretim konusunda daha hassas hareket etmeli.  Kendi tüketeceklerini üretemeyenler başkalarının ürettiklerini tüketirler ama bir şartla. Onların istediği kalitede ve fiyatta. Dolayısıyla bağımlı hale geliriz. Eğer hayvan ithalatı bir ihtiyaçtan doğuyorsa kısa vadeli olarak yapılabilir ancak uzun vadeli devam ediyorsa burada bir sorun var demektir. Mesela tarımda ciddi bir destekleme sıkıntısı var. Yasaya göre tarıma verilen destek gayri safi milli hâsılanın yüzde 1’inden az olamaz. Ama Türkiye’de bu destek hiç yüzde 1’i bulmadı. 2018 milli hasılası 3.7 trilyon TL. Bunun yüzde 1’i 37 milyar TL yapar. Ama 2018 yılı tarım desteklemesi 16.1 milyar TL. Bizim bir tercih yapmamız gerekiyor. Üretim ve verimliliği artırmanın dışında bu ithalatın önüne geçemeyiz” diye konuştu.

SORUN OLMASA TARIM ŞÛRASI YAPILMAZ

Eroğlu, Eylül ayının gelmesine rağmen tarımsal desteklerle ilgili kararnamenin yayınlanmamasının garip bir durum olduğunu söyledi. Destek rakamlarının açıklanmasını besici ve çiftçilerin dört gözle beklediklerini vurgulayan Eroğlu, “Sürekli ithal ikamenin yapılması doğru değil. Üretim planlamalarına sırtımızı dönmememiz lazım. Onun içinde olmamız lazım. Önümüzdeki aylarda bir tarım şûrası yapılacak. Tarım şûrası her anlamıyla ele alınıp sağlıklı politikalar geliştirilmeli. Aksi takdirde zaman kaybetmiş oluruz” dedi.