Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Üyesi ve Antalya Kaza Mağdurları, Sosyal Güvenlik ve Tüketici Hakları Derneği (KazaMağdurDer) Genel Başkanı Ali Körükçü, tarım ve ormanda yaşanan iş kazalarının oranını açıkladı. Türkiye geneli iş kollarına göre iş kazalarında, Tarım-Orman kazalarının oranının yüzde 21 olduğunu belirten Körükçü, “tarım sektörü, erken ölüm, yaralanma ve hastalık açısından inşaat ve madencilikten sonra en tehlikeli üçüncü iş koludur. Son yıllarda iş kazaları ve buna bağlı ölümler tarım sektöründe artış göstermekte, eksik kayıt ile bildirimlere rağmen tarım ilaçları ile zehirlenme vakaları bildirilmektedir. Tarım çalışanları, doğa kaynaklı afetler (sel, heyelan, fırtına, yıldırım, deprem, yangın vb.) açısından en korunmasız gruplardandır" dedi.

Tarım sektörü çalışanlarının sosyal güvenlik açısından yetersiz, örgütsüz, yetersiz ulaşım ve hijyen koşullarında yaşayan kişiler olduğunu belirten Körükçü, “Mevsimlik tarımda daha fazla olmak üzere kadın ve çocuk yaş grubu çalışanı en fazla olan sektördür. Tarımsal alanda çalışan işçilerin iş kazaları; hatalı davranış veya teknik bir arıza nedeniyle ortaya çıkan ve sonucunda her zaman bir sakatlanma, ölüm ya da tahrip görülmese bile, belirli bir faaliyetin tamamlanmasını engelleyen olaylardır" değerlendirmesinde bulundu.

Tarım Sigortaları Kanunu (5363 sayılı) ile; yangın, yer sarsıntısı, yer kayması, fırtına, taşkın, sel, don, dolu, kuraklık, haşere ve hastalık gibi risklere teminat verildiğini ve bunlardan etkilenen çiftçilere, çeşitli şekillerde kamu yardımı yapıldığını anımsatan Körükçü, “Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM); Kanun kapsamındaki risklerin teminat altına alınması, hasarların tespit edilmesi, tazminat ödemelerinin yapılması ve hizmetlerin yürütülebilmesi amacıyla kurulmuştur.Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı' ndan ikişer, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği, Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Havuzun İşletici Şirket 'den birer üye olmak üzere toplam yedi üyeden oluşturulmuştur" dedi.

TARIMDAN HABER