Türkiye’nin önemli tarım alanlarından olan Adana Ceyhan’da kışlık sebze atağı. Daha çok pamuk, ayçiçeği ve mısır ekiminin yapıldığı Ceyhan’da kışlık sebze üretiminin yaygınlaştırılması için önemli bir adım atıldı. İşadamı Mehmet Kurt’un sahibi olduğu Kurt Şirketler Grubunun Ceyhan’da bulunan Sarısakal Tarım İşletmesinde 700 dönümlük arazinin ekilebilir 510 dönümüne karnabahar, kırmızı lahana ve brokoli ekimi yapıldı. Sarısakal Tarım Ürünleri ve Sanayi Ticaret A.Ş Genel Müdürü Mümtaz Büyüknalça, “Ceyhan’da pek tercih edilmeyen kışlık sebze ekiminde öncülük yapmak istiyoruz. Eğer başarılı olursak bu bölgede kışlık sebze ekimi yaygınlaşır. Bu da vatandaşın kışlık sebzeyi mevsiminde daha uygun fiyata tüketmesi anlamına geliyor” dedi.

Ceyhan’da Kurt Şirketler Topluluğu’nun şirketlerinden Sarısakal Tarım Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin Sawgin sezon açılışı ve kışlık sebze ekilişinin tamamlanması nedeniyle mahalli yöneticiler ve çalışanlar işletme sahasında verilen akşam yemeğinde bir araya geldi. Yemeğe Kurt Şirketler Topluluğu’nun CEO’su Murat Dertli Erker, Şirket Genel Müdürü Mümtaz Büyüknalça ve Rusya Müslümanları Dini Nezareti Türkiye Temsilcisi Cafer Sadık Özlevent katıldı. 

ÇUKUROVA’DA KIŞLIK SEBZE EKİMİNE ÖNCÜLÜK ETTİK 

Sarısakal Tarım İşletmesinin Genel Müdürü Mümtaz Büyüknalça, Sarısakal işletme sahasında bulunan tarım arazisinin 510 dönümlük kısmı üzerinde kışlık sebze ekilişinin tamamlandığını belirterek, “Bu işletme ülkemizdeki en büyük kışlık sebze ekilişi yapan firma durumundadır. Kışlık sebze olarak, karnabahar, brokoli ve kırmızılâhana ekilişi yaparak, Çukurova’da kışlık sebze ekilişine öncülük etmiş olacağız. Büyük bir alandaki kışlık sebze ekilişini makineli tarım ile gerçekleştirerek yöre çiftçisine de rehberlik ettik. Bölgede herkes bizim buradan nasıl bir sonuç alacağımızı bekliyor. Eğer başarılı sonuçlar elde edersek bu bölgede kışlık sebze ekimi yaygınlaşır ve fiyatlar aşağıya çekilir” dedi. 

YILLIK İKİ ÜRÜN YAYGINLAŞACAK 

Kışlık sebze ekimini önemsediklerini dile getiren Büyüknalça, Çukurova’nın büyük bir alanında yılda tek ürün alındığını belirterek, “Bu projede başarılı olursak, yılda tek ürün alınan büyük bir alanda artık iki ürün alınmaya başlanacak. Bunun da ülkenin tarımsal üretimine büyük bir katkısı olacak. 510 dönümlük alandan biz bu yıl 2 bin tonun üzerinde mahsul bekliyoruz. Ocak, Şubat aylarında hasattan sonra mevsim ve arazinin durumuna göre ikinci ürün olarak mısır, soya veya ayçiçeği ekimini yapacağız” diye konuştu.