Elazığ’ın Yurtbaşı beldesindeki çiftçiler, Tarım Kredi Kooperatiflerinin iştiraki olan İmece Plastik’ten aldıkları 36 ay garantili sera naylonlarının garanti süresi dolmadan deforme olduğunu iddia ederken, İmece Plastik konuyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada söz konusu çiftçilerin sera naylonlarının deforme olmasının üretimden kaynaklanan bir sorundan değil tüketicinin kullandığı fazla kimyasallardan kaynaklandığına dikkat çekildi. 

İmece Plastik, Tarımdan Haber'de 21 Eylül'de yayınlanan 'Çiftçiler İmece Plastik'ten aldıkları sera naylonu mağduru!' başlıklı haber üzerine yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, çiftçilerin yaşadığı mağduriyetin üretim hatasından kaynaklanmadığını, aşırı derecede kullanılan kimyasallardan dolayı sera naylonlarının garanti süresi içinde deforme olduğu vurgulandı. Açıklamada, şunlar kaydedildi: 

"21.09.2021 tarihi itibariyle “www.tarimdanhaber.com” internet haber sitenizde “Çiftçiler İmece Plastik'ten aldıkları sera naylonu mağduru!” başlıklı başta Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri olmak üzere şirketimiz İmece Plastik ve ürünleri ile ilgili karalamaların yer aldığı, gerçeği yansıtmayan haberler yayınlanmıştır.

Haber metninde “Elazığ'ın Yurtbaşı beldesindeki çiftçilerin, Tarım Kredi Kooperatiflerinin iştiraki olan İmece Plastik'ten aldıkları 36 ay garantili sera naylonlarının garanti süresi dolmadan deforme olmasından büyük mağduriyet yaşadığı, Çiftçinin ise zararının karşılanmamasından dolayı tepkili” olduğu ifade edilmiştir. Yine aynı şekilde “Elazığ’ın Yurtbaşı Beldesi’ndeki çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifi’nden aldıkları sera çadırlarının, bir yıl dolmadan yırtıldığı, tarafından Yırtılan çadır muşambalarının değiştirilmediği” ifadelerine yer verilmiştir.

Çiftçi Sinan CANKARA’nın: “Sera örtülerimiz sıkıntılı. 2017’den sonra devletin kendi kuruluşu Tarım Kredi Kooperatifi fabrikası olan İMECE fabrikasından aldığımız örtüler, 2019’dan sonra son 3 yıldır, normalde 36 ay garantisi olan örtü her yıl 12’nci ayında, bazı seraların 6’ncı ayında, bazılarının 12’nci ayında, 15’nci ayında yırtılmalar, çürümeler meydana geliyor. Garantiden kaç defa fabrika sorumlularıyla görüştük, müdürlerle görüştük. Tarım Kredi Kooperatif çalışanlarıyla, bölge müdürüyle görüştük. Soruna çözüm bulamadılar...” Şeklinde, 

Ve de; “İMECE plastik fabrikasına başvuru yaptık, kendim bizzat gittim, müdürüyle de görüştüm. Bana dedikleri şey ‘bizi git mahkemeye ver, devleti devlete şikâyet et’ diyorlar. Bize bir çözüm aramıyorlar. Demiyorlar ki, bu örtünün hatası neden? Neden yırtılmış? Güneş yanığından örtü yırtılmış. Bu örtünün amacı zaten güneşe dayanıklı olması. Güneşe çekiliyor. Güneş yanığından yırtılan örtünün arkasında durmadılar, garantiden örtüyü değiştirmediler. Biz şu anda çok mağduruz, yeni örtü alıp seramıza çekemiyoruz, yamalarla seramızı ayakta tutmaya, üretime devam etmeye çalışıyoruz.”

“….Kimyasal kullanmışsınız diyorlar. Biz kimyasal kullanmadık. Herhangi bir kimyasal bizde yok. Devletin verdiği tarım ve orman bakanlığı onaylı ilaç ve gübreleri sadece kullanıyoruz. Başka ilaç ve gübre kullanmadık. Ben kimya mühendisi de değilim. Eğer Tarım ve Orman Bakanlığı’nın tavsiye ettiği ilaçlar kimyasal ise örtülerine ona göre kimyasal katkı koysunlar. Çünkü kimyasal kullanmamız imkansız. Halk sağlığı ile oynayamayız. Geçenlerde tarım kredi kooperatifinden geldiler tutanak tuttular. 2017 yılında aldığım örtü hala sağlam. 2017’den sonra aldığım örtülerin hepsi hatalı. Gönderdikleri rapor burada. Bu raporlarda içerisinde silisyum magnezyum, demir kükürt alüminyum tespit edilmiş.” 

Şeklinde; şirketimiz İMECE PLASTİK yöneticilerini suçlayıcı bir üslup içerisinde ve İmece Plastik ürünlerine yönelik gerçeği yansıtmayan ve kamuoyunu yanıltıcı ifadelerine yer verilmiştir.

Öncelikle belirtmek isteriz ki; kurulduğu 1989 yılından bugüne Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri ailesinin bir üyesi olan şirketimiz İmece Plastik’in en önem verdiği husus her zaman “kalite ve güven” olmuştur. Şirketimiz Yıllık 20.000 Ton Sera Örtüsü Üretim Kapasitesi ile tüm ülke sathında ve 20’den fazla ülkeye İhracat yaparak faaliyet gösteren, en kaliteli hammadde kaynaklarını modern teknoloji alt yapısı ile harmanyalarak daima Türk Çiftçisine kaliteli ürün sunmayı kendisine amaç edinmiş ve satış sonrası hizmet alt yapısı ile de müşteri memnuniyetini odağına almak suretiyle yıllardır Türk Çiftçisinin konusunda en güvendiği plastik sera örtüsü üreticisi konumundadır. Satışı yapılan ürünlerle ilgili olarak Müşteri Şikayetine konu ürün miktarı çok düşük olup, yalnızca %0,02 (Onbin de 2) düzeyindedir. Bu seviye, ürünlerimizin ne denli kaliteli olduğunu ve müşterin memnuniyetinin ne derece yüksek olduğunu gösteren en önemli göstergedir.

Konu ile ilgili süreci kısaca özetlemek gerekirse;

Türkiye Tarım Kredileri Kooperatifleri, Malatya Bölge Birliğine bağlı 1824 sayılı Akçakiraz Tarım Kredi Kooperatifi müşterisi Bülent CANKARA tarafından satın alınmış olan 36 Aylık THT UV+IR(LD)+EVA katkılı 400 Mikron plastik sera örtüleri ile ilgili olarak; 2021 yılı Haziran ayında tarafımıza Şikayet fotoğraf ve videolar iletilmiş ve söz konusu hasarlanan sera örtülerinden numune talep edilmiştir. Akçakiraz Tarım Kredi Kooperatifi yetkililerinin çiftçinin serasından alıp tarafımıza göndermiş olduğu hasarlı plastik sera örtüsü numunesine Kimyasal Kalıntı Testi uygulanmış ve sera örtüsünün aşırı kimyasala maruz kaldığı tespit edilmiştir. Söz konusu şikayet başvurusu şirketimiz Müşteri Şikâyetleri Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenerek, yapılan değerlendirme neticesinde seranın oluk kenarında oluğa paralel yırtılmalar olduğu, sera örtüsünün içeriğinde plastiğe hasar veren kimyasalların bulunduğu aşırı miktarda gölge tozuna maruz kaldığı, Oluk kenarında biriken gölge tozunun, o bölgede güneşten gelen ısı ve ışık enerjisiyle plastiğin mekanik ve fiziksel özelliklerini bozduğu tespit edilmiş ve üretimsel olarak ya da ürün kalitesinden kaynaklı bir hasar olmaması, kullanıcı uygulamaları neticesinde hasarlanmanın oluşması nedeniyle müşteriye garanti kapsamında bir uygulama yapılamayacağı bildirilmiştir.

Daha sonra Müşteri göndermiş olduğu numunenin üzerine gölge tozu uygulamasını yeni yaptığını bundan dolayı kimyasal kalıntı test sonuçlarının oldukça yüksek olduğunu, test için gölge tozunun olmadığı bölümden numune alınması gerektiğini belirterek tekrar yerinde inceleme yapılmasını talep etmiştir. Müşterinin talebi üzerine 11.08.2021 tarihinde Kalite Kontrol Personelimiz tarafından yerinde tekrar inceleme yapılarak müşterinin serasından gölge tozu olmayan kısımdan kimyasal kalıntı testi yapmak amacıyla numune alınmıştır.

Sahadan ikinci kez alınan numuneye tekrar kimyasal kalıntı testi uygulanmış ve test neticesinde yine plastik sera örtüsünü garanti süresinden önce hızlı bir şekilde yıpratarak aşınma, yırtılma ve hasarlanmalara sebebiyet verecek oldukça yüksek miktarda Kükürt, Klor, Alüminyum, Kalsiyum, Silisyum, Magnezyum, Demir gibi kimyasallara maruz kaldığı tespit edilmiştir. 

Test sonuçlarından da anlaşılacağı üzere plastiğin faydalı kullanım ömrü, gölge tozunun oluğa paralel kenarlarında birikiminden kaynaklı ve örtünün maruz kaldığı kimyasal kalıntılar sonucu azaldığı ve sera örtüsünün vaktinden önce deforme olmasına sebebiyet verdiği görülmektedir.

Üretim ve satışını yaptığımız THT UV katkılı sera örtülerinde 36 aylık ürün için aylık Kükürt dayanımı azami 41,66 ppm, Klor dayanımı ise aylık azami 2,92 ppm seviyesindedir. Kimyasal kalıntı test sonucunda Zirai Kimyasallardan kaynaklı tespit edilen Kükürt ve Klor miktarı plastiğin dayanabileceğinden oldukça fazladır. Sıcak mevsimlerde serayı serin tutmak amacıyla yapılan badanalama uygulamasında kullanılan gölge tozundan kaynaklı olan Alüminyum, Kalsiyum, Silisyum, Magnezyum, Demir içerikli kimyasallara karşı plastiğin herhangi bir direnci maalesef yoktur, şirketimiz tarafından söz konusu kimyasallara maruz kalma neticesinde meydana gelen hasarlanmalara karşı herhangi bir garanti verilmemektedir.

Söz konusu sera örtülerinin Kullanım Kılavuzunda “Tarımsal Filmlerde Garanti Kapsamı Dışında Kalan Uygulamalar” başlığı altında yer alan; 

1.maddede ‘’PE Tarımsal Plastik sera örtüsünün sadece güneşten gelen UV ışınlarından kaynaklanan bozunmalara karşı ve ürün etiketinde belirtilen süre ile garantili olduğu ‘’ hususu,

Açık ve net olarak belirtilmekte ve tüketiciler ürünün garanti kapsamı hususunda bilgilendirilmektedirler.

Kullanıcının uygulamalarından kaynaklanan hasarlanma meydana gelmesine rağmen, “İmece Plastik Müşteri Memnuniyeti Sadakat Programı” kapsamında yeni ürün satın alması halinde güncel fiyat seviyesi üzerinden %10 indirim sağlanacağı belirtilmiş fakat müşteri tarafından bu teklif kabul görmemiştir. 

Aynı Müşteriye 2019 yılında da yine benzer şikayetler üzerine “Müşteri Memnuniyeti” gözetilerek maliyetine ürün satışı yapılmıştır.

Dolayısı ile şirketimiz her daim ürünlerinin arkasında durmuş, müşteri memnuniyetini göz önünde bulundurmuş sorunun çözümü için yöneticilerimiz tarafından azami çaba sarf edilmiştir.

Üretilen ürünlerde üretim veya ürün kalitesinden kaynaklı bir problem oluşması durumunda Şirketimiz üzerine düşeni yerine getirmekte ve gerekli değişimleri tam zamanında yapmaktadır. Şikayet Konusu ürünler pazarda yıllara sari kalitesini kanıtlamış olan, şirketimiz tarafından hem ulusal hem de uluslararası piyasalara sürülen en kaliteli ve en nitelikli ürünümüz olmakla birlikte ürünü garanti kapsamı dışında bırakan yanlış kullanıcı uygulamaları neticesinde hasarlanmıştır. Piyasaya satışını yaptığımız aynı nitelikteki ürünlerimizle ilgili ise herhangi bir şikayet bildirimi alınmamış olması da ürün kalitesinin ne derece iyi olduğunu göstermektedir.

Söz konusu adı geçen çiftçiler ile ilgili yaşanan süreçler yukarıda detaylarını belirtmiş olduğumuz gibi olup, haber sitenizde yayımlanmış olan haber içeriği gerçekleri yansıtmamaktadır.

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifi iştiraki olan şirketimiz İmece Plastik’le ilgili “www.tarimdan haber.com” adresli internet haber sitenizde yayımlanmış olan ve şirketimiz İmece Plastik ile bağlı bulunduğumuz Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri hakkında kamuoyunda oluşan/oluşabilecek önyargının ortadan kalkması amacıyla ilgili haberin en kısa zamanda yayından kaldırılması hususunu..."